Свемирски брод „Јуно” ушао у Јупитерову орбиту

После скоро петогодишњег путовања до највеће планете у Соларном систему, Насин свемирски брод „Јуно” успешно је ушао у Јупитерову орбиту

Пошто је активиран главни ракетни мотор, брод је после 35 минута успорио брзину која је до тада износила 542 метра у секунди, што му је омогућило да дође до жељене висине. Убрзо пошто су ракетни мотори угашени, „Јуно" се окренуо тако да су сунчеви зраци поново могли да осветле 18.698 соларних ћелија које броду дају потребну енергију.

Рик Најбакен, главни менаџер пројекта „Јуно" у Насиној ракетној лабораторији у Пасадени, каже да је брод радио без грешке, што је јако важно када се њиме управља са даљине од две и по милијарде километара. Најбакен наводи да је улазак у орбиту био последњи и најизазовнији задатак (којем су претходили многи други), и да научници сада могу да наставе са планираним посматрањима.

Као што је планирано, брод се вратио на нормалне канале комуникације већ сутрадан, 5. јула, а наредног дана (6. јула) покренуо је пет научних инструмената, док ће остали бити активирани до краја месеца. Инструменти су били искључени док се „Јуно" приближавао циљаној орбити и у време улажења у орбиту Јупитера.

У наредних неколико месеци, научни тим мисије „Јуно" извршиће завршна тестирања свих система на броду и завршна подешавања научних инструмената.

„Фаза прикупљања података почиње у октобру, и први пут ћемо из ове позиције моћи да посматрамо највећу планету у Соларном систему. Има много тога да се види и уради", каже Скот Болтон, главни истраживач пројекта са Југозападног истраживачког института у Сан Антонију.

Главни задатак мисије је да нам омогући да откријемо порекло Јупитера и његову еволуцију. Са девет научних инструмената, „Јуно" треба да утврди постојање чврстог планетарног језгра, мапира Јупитерово снажно магнетно поље, измери количину воде и амонијака у дубоким слојевима атмосфере и изврши посматрање поларног светла. Мисија ће бити и велики „корак напред" у разумевању настанка великих планета и улоге коју су ти „џинови" имали у обликовању остатка нашег Сунчевог система. Као највећа планета тог система, Јупитер такође може да нам пружи податке за разумевање планетарних система око других звезда.

„Јуно" је први брод који покреће Сунчева енергија и који је направљен тако да може да ради на тако великој удаљености од Сунца. Јупитер је највећа планета нашег Сунчевог система и маса му је више него два пута већа од масе свих планета заједно. То је засигурно прва планета која је настала у нашем систему, и разумевање настанка Јупитера јесте кључ за разумевање настанка читавог система. Први пут ће се један свемирски брод са Земље кретати у орбити око полова Јупитера, откривајући нам одговоре о мистеријама те планете: њеном језгру, саставу и магнетним пољима.

Свемирски брод „Јуно" лансиран је 5. августа 2011. године са космодрома у Кејп Канавералу, као део Насиног програма „Нови видици"

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво