Научни камион као путујућа лабораторија

У сусрет седмој „Ноћи истраживача” у Србији, Научни камион дочекаће све радознале умове испред Тржног центра „Ушће” у Београду од 6. до 10. јула, у циљу промовисања манифестације која ће ове године бити одржана 30. септембра у седам градова Србије.

Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи", главна тема „Ноћи истраживача" јесу миграције, а традиционално, последњег петка у септембру, истраживачи ће кроз науку и забаву приближити младима свој посао, знање и живот, и још једном им објаснити како се мења свет на боље.

Научни камион ће, као путујућа лабораторија и простор за радионице и трибине, приредити изложбе, занимљиве приче о лету, ронилачким оделима и рониоцима, рибама и коралима, летњим непогодама, миграцијама риба и распростирању биљних врста, а то ће бити само делић онога што се спрема у Београду, али и широм Србије за 30. септембар.

„Ноћ истраживача" позива све заинтересоване да осигурају своје место и узму учешће у бесплатним радионицама, планираним сваког дана од 17 сати до 22 сата, тако што ће се пријавити на сајту ЦПН-а. Број места је ограничен, у радионици може учествовати 30 посетилаца.

Последњег дана манифестације, 10. јула, у Научном камиону ће се обележити Дан науке, од 16 сати до 22 сата.

Са волонтерима из удружења „Викимедија Србије" посетиоци ће учити како се пише чланак за Википедију, тренутно највећу енциклопедију знања, како се чланак уређује и зашто је битно отворено знање и отворена наука.

У „ЕУ ћошету" биће представљени ЕУ програми размене који се нуде ђацима, студентима и истраживачима. Овај пут, у сарадњи са ДААД фондацијом, представљамо програм размене и мобилности који нуди Немачка.

Координатор једног од пројеката „Ноћи истраживача" у Србији јесте Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" са партнерима: Природно-математичким факултетом из Ниша, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе из Крагујевца.

Манифестација је финансирана из програма „ХОРИЗОНТ 2020", који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска Кири".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи