четвртак, 30.06.2016, 10:09 -> 11:21
Извор: lunduniversity.lu.se
Аутор: Маја Стојановић
Више јечма – мањи ризик од дијабетеса
Истраживачи са универзитета Лунд потврдили су да редовно коришћење јечма у исхрани поправља опште здравствено стање, смањује концентрацију шећера у крви и тако умањује ризик од појаве дијабетеса.
Шведски научници су дошли до тог закључка на основу истраживања у којем су пратили здравствено стање здравих људи средњих година. Испитаници су три дана јели хлеб умешен углавном од јечма.
После 11‒14 сати од конзумирања последњег оброка код испитаника су анализирани фактори који утичу на јављање дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.
Утврђено је да се метаболизам учесника у истраживању побољшао за свега 14 сати, уз још неке благодети као што су: контрола апетита, снижен ниво шећера и инсулина у крви.
„Пошто би учесници појели хлеб, у њиховом организму би дошло до раста цревних хормона који регулишу апетит и метаболизам, као и хормона који учествују у смиривању блажих хроничних упала у људском телу. Такви ефекти би у дужем периоду могли да зауставе дијабетес и болести срцаˮ, рекла је професорка Ана Вилсон и додала да је изненађујуће али и обећавајуће то што адекватан избор смеше биљних влакана за кратко време може добро деловати на здравље.
Још једно истраживање научника са Универзитета Готенбург у Шведској такође је показало да јечмена влакна узрокују раст цревне бактерије ʼPrevotella copriʼ, која је директно одговорна за ниво шећера у крви и која може да умањи број штетних бактерија у цревима.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар