Врата која буде сећања

Истраживачи Тримбос института објавили су студију под насловом „Права вратаˮ чији резултати указују на то да се корисници Дома за особе оболеле од деменције осећају боље и сигурније када је фотографија улазних врата њиховог породичног дома залепљена на врата њихове собе у прихватилишту.

Pезултати студијe под насловом „Права вратаˮ указују на то да се корисници Дома за особе оболеле од деменције осећају боље и сигурније када је фотографија улазних врата њиховог породичног дома залепљена на врата њихове собе у прихватилишту. Истраживачи Тримбос института објавили су студију под насловом „Права вратаˮ.

Слике старих врата буде лепе успомене и добра осећања везана за прошлост. У ту сврху се фотографишу врата њихове куће, а ако таква више не постоје, слика што приближнија оригиналу израђује се у компјутерском програму на основу старих фотографија из породичног албума.

Истраживање

Студија је изведена на малом узорку испитаника јер само неколико институција за смештај и негу старих лица користи фотографије старих врата. Истраживачи сматрају да је важно уложити озбиљан труд како би се живот оболелих учинио лакшим и лепшим, а нега подигла на виши ниво.

Како наводи Ирис ван Аш из Тримбос института, очекује се да ће у установама бити још више оних који болују од деменције, те је битно радити на томе да се осећају као код своје куће.

Бернадет Вилемсе, истраживач Тримбос института, уочио је да захваљујући тим вратима људи много више причају о својој прошлости. То је важно јер се тада осећају боље. Срећнији су и лакше им је да очувају сопствени идентитет.

Резултати студије

Дом за негу старих лица у граду Венендал придружио се овом истраживању и резултати су више него охрабрујући.

Споља ови домови за старе изгледају као било који други дом без личног печата. Међутим, у унутрашњости се могу видети врата која носе лично значење.

То су она врата са налепљеним стикерима која буде успомене јер личе на врата старог стана.

На питање каква су то врата у њеној соби, старија дама, становница овог дома, одговорила је: „То су моја улазна врата. Иза тих врата смо сви ми одрасли. Тада је мој отац још увек био жив".

Представник данске Зорг групе која се бави негом старих особа истакао је: „Људи који сада овде станују препознају своја сопствена врата и боље се осећају ‒ као да су код куће, а не у некој институцији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво