"Тесла дани 2016"

Овогодишњи велики јубилеј ‒ 160 година од рођења Николе Тесле ‒ биће обележен једномесечном манифестацијом „Тесла дани 2016”, у оквиру културно-туристичке руте „Путевима Тесле”.

Годишњица рођења Николе Тесле свечано ће се обележавати у јулу широм Србије ‒ бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавањима која су инспирисана Николом Теслом, његовим животом, временом електрификације и индустријализације.

„Тесла дани" представљају део руте „Путевима Тесле кроз Србију", која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле - све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд; Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

Таквим бројем потпуно очуваних старих хидроелектрана може се похвалити ретко која земља у Европи. Стога ће „Кластер путева културе" доделити специјално признање Елекропривреди Србије за велики допринос у очувању старих хидроелектрана, изузетно вредне индустријске баштине Србије.

На „Путевима Тесле" налази се још и Музеј Јована Јовановића Змаја ‒ Теслиног омиљеног песника, здање смештено у Сремској Каменици; манастир Шишатовац, одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

„Тесла дане" организује Кластер путева културе, који умрежава више од 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника, и чак шест факултета.

Специјална дешавања Тесли у част припремају разне чланице Кластера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара