Универзални противотров за змијски ујед

Научници у Великој Британији раде на стварању првог универзалног противотрова применљивог код уједа било које змије отровнице из подсахарског подручја Африке. У тој области, најмање 30 хиљада људи годишње умре од последица змијског уједа.

У подсахарском подручју Африке најмање 30 хиљада људи годишње умре од последица змијског уједа. Научници у Великој Британији раде на стварању првог универзалног противотрова применљивог код уједа било које змије отровнице.

Истраживање се одвија у Ливерпулској школи тропске медицине у којој има више од 400 змија. За производњу противотрова се користи отров од чак 80 змија недељно.

Др Роберт Харисон, руководилац истраживања, наводи да су обезбедили 26 врста и укупно 450 примерака змија.

Он објашњава циљ истраживања: „Потребан је отров да би се произвео противотров. Стога смо увезли змије из северозападних и јужних подручја Африке и узимамо њихов отров. Од сваке змије рутински издвајамо отров сваких шест месеци, што значи да недељно радимо на 40‒80 змија. Улажемо напоре да генеришемо нову општу врсту противотрова која би била ефикасна у целој подсахарској Африци."

Јединствена комбинација састојака

Не само да је нови противотров јефтинији и безбеднији него је и много ефикаснији а моћи ће да се користи било где у области подсхарске Африке.

Комбинација састојака га чини јединственим. Змије заправо дају велики допринос и главни су извор тог потпуно новог медицинског производа.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво