Џорџ Орвел - аутобиографска сведочења

На данашњи дан, 25. јуна у Индији, 1903. године рођен је енглески књижевник Џорџ Орвел. Један од најпознатијих енглеских есејиста прошлог века, постао је славан захваљујући романима међу којима су „Животињска фарма" и „1984".

Енглески књижевник Џорџ Орвел рођен је на данашњи дан у индијском граду Мотихари, 1903. године. Један од најпознатијих енглеских есејиста прошлог века постао је славан превасходно захваљујући романима „Животињска фарма" и „1984".

Орвелов отац Ричард Блер био је британски војник, док с мајчине стране има француско порекло. Имао је две сестре: Марџори и Аврил.

Са шест година креће у Англиканску парохијску школу а касније добија стипендију за најпрестижније школе у Енглеској ‒ Велингтон и Итон. На Итону је изучавао британске писце, али пошто је због општег слабог успеха остао без стипендије, прекинуо је са школовањем и почео да тражи посао.

Као припадник индијске империјалне полиције служио је у Бурми пет година, а затим напустио службу. Искуства и импресије из тог периода пренео је у дело „Бурмански дани" и аутобиографске приче „Убијање слона" и „Вешање".

У Енглеску се враћа 1927. године. Почиње да пише и убрзо се сели у Париз са намером да успе као хонорарни писац. Међутим, то му не полази за руком па мора да зарађује радећи у хотелима. Убрзо се враћа у Лондон, и о том периоду сведочи у роману „Нико и ништа у Лондону и Паризу".

Креће са писањем „Бурманских дана" и у међувремену почиње да ради као учитељ, касније трговац. Године 1936. жени се са Елин О'Шонеси. Желећи да истражи живот енглеске сиротиње, налази посао у руднику и инспирисан тим искуством пише књигу „Пут за док Виган".

Извештач и потпоручник 

Крајем 1936. године одлази у Шпанију и извештава о тамошњем грађанском рату између фашиста и републиканаца. Борио се на фронтовима Арагон и Теруел и добио чин потпоручника.

Током Другог светског рата Орвел је радио као новинар и био шеф Источног сервиса Би-Би- Сија за Индију. Искуства из тог периода служе му касније као инспирација за писање романа „1984".

Роман „Животињска фарма" објављен је у Енглеској 17. августа 1945, а у САД 26. августа 1946. године. Орвел је први пут стекао светску популарност. Првобитни наслов књиге био је: Animal Farm: A Fairy Story (Животињска фарма: Бајка). Ипак, амерички издавачи су поднаслов изоставили, а после тог објављивања, сви преводи, осим једног, такође су били без поднаслова.

Алегорија и сатира о револуцији у Русији и Стаљиновој издаји њених идеала позната је и по заповести: „Све животиње су једнаке, само су неке једнакије од других".

Џорџ Орвел је умро 21. јануара 1950. године у Лондону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво