Глобални температурни рекорд

Светска метеоролошка организација је саопштила да је мај месец 2016. године проглашен је најтоплијим на северној хемисфери од кад се врше мерења.

Према подацима које је објавио Насин Институт за свемирска истраживања „Годар", глобални температурни рекорд поново је пробијен у мају ове године. Институт је такође објавио да је ово до сада најтоплије пролеће на северној хемисфери.

Дејвид Карлсон, директор Светског програма за истраживање климе Светске метеоролошке организације, рекао је да је поред људског фактора, а то је повећање концентрације угљен-диоксида у атмосфери, „ветар у леђа" оваквом развоју догађаја дао и климатски феномен Ел Нињо.

Карлсон је додао да присуствојемо глобалном повећању количине угљен-диоксида у атмосфери, и упозорио: „Концентрација никада до сада није била виша ‒ осам гигатона је виша него у претходном периоду".

Према Насином Институту, натпросечно високе температуре посебно су забележене у севернијим деловима планете. Ово је било најтоплије пролеће до сада. Аљаска је имала најтоплије пролеће, а Аустралија најтоплију јесен.

Директор Светског програма за истраживање климе рекао је да је до сада било 370 топлијих месеци и закључио: „То значи да мој син, који сада има тридесет година, тј. 360 месеци, никада у свом животу није доживео месец у ком је температура била нижа од нормалне".

Снежни прекривач је у априлу и мају био посебно низак на северној хемисфери.

Високе температуре у мају прате и друге екстремне вредности ‒ велике падавине у одређеним регијама Европе и јужним деловима САД, као и изблеђивање коралних гребена на великим површинама.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво