Праћење загађености мора

Једно од најважнијих питања будућности јесте заштита мора. Научници из целе Европе окупили су се у Месини, на Сицилији, како би тестирали нови прототип брода робота, који је, захваљујући биосензорима, оспособљен за анализу токсина у морској води у реалном времену.

Праћење загађености мора Праћење загађености мора

Хидроугљеници, тешки метали, пестициди, антибиотици... многе штетне материје загађују море. Међутим, тренутно се не могу лако детектовати. Нови робот ће аутоматски узимати узорке; биосензори на палуби ће их одмах анализирати.

„Биосензори чине овај брод посебним. Тренутно у овом огледу посматрамо бактерије које реагују на токсине у води. Токсин који овај апарат анализира не може другачије да се открије осим да узмете узорак воде и однесете га натраг у лабораторију. То подразумева велики брод, много људи и много времена проведеног у лабораторији. Са овим, за само неколико сати можемо да урадимо оно за шта би једном тиму био потребан цео дан", каже Џон Волис, инжењер заштите животне средине.

Биосензори су тестирани у Институту за маринска истраживања у Месини. Симулирана је нафтна мрља и испитивано како у том случају реагује аларм. То је једна од апликација која ће бити део ове нове технологије.

„На броду се налазе и посебни сензори за неке типове хидроугљеника. За време тестирања симулираћемо операцију чишћења, то је део процедуре у случају опасности. Захваљујући биосензорима можемо да издамо рано упозорење, а знаћемо и који тип интервенције би највише одговарао", каже Рената Денаро, марински микробиолог.

Постоје различити одељци за различите бактерије. Када је узорак узет, довољна је чак и кап воде, он се ставља на ʼчип лабораторијеʼ. Ако се у узорку налази велика количина тешких метала, бактерија у одређеној комори произвешће велику количину светла. Ако има мало тешких метала, биће и мање светла. На тај начин се мери количина загађивача.

Живи организми као што су бактерије могу да нам дају податке о стању морског окружења, то је нешто што не можемо лако да изведемо стандардним анализама.

„У суштини, хемијске анализе нам не дају податке који могу да нам помогну да разумемо како живи организми реагују. Захваљујући биосензорима, сада смо у могућности да установимо колико загађење заиста може да буде опасно, да проценимо токсичност загађења, или генерално стање маринског окружења", каже Рената Денаро.

Пронаћи делотворнија решења и јефтиније технологије ‒ то је прави изазов у проналажењу ефикаснијег надзора, а самим тим и ‒ заштите маринских екосистема.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи