Орфелинов „Вечни календар”

У веку просветитељства, непосредно после првог издања Дидроове „Енциклопедије”, Захарија Орфелин написао је „Вечни календар”. Књига је штампана у Бечу 1783. године, у штампарији Јозефа Курцбека, који је имао искључиво право штампања ћирилских књига. То је био први календар у српској штампаној књижевности и једна од првих књига нововековне астрономије.

Састављена у виду енциклопедије, књига садржи углавном астрономска и природонаучна поглавља, која обилују подацима о основним временским циклусима, свемиру, планинама, земљотресима и животињама.

Приказане су и таблице Сунчевих и Месечевих годишњих кругова које су се користиле за рачунање датума Ускрса. Осим природних наука, Орфелин је давао савете о здрављу.

Захарија Орфелин једна је од најважнијих просветитељских фигура ‒ уз Доситеја и Јована Рајића сврстава се међу најзаслужније Србе 18. века.

Осим „Вечног календара" написао је „Житије Петра Великог", „Калиграфију", текстове о вину, лековитим травама, а аутор је и „Искусног подрумара". Уредио је први српски и јужнословенски часопис „Славеносербски магазин" из 1768. године.

 На самом почетку „Вечног календара" налази се и један од његових најзначајнијих бакрореза „Стварање света". Књигу прати девет пресавијених листова са илустрацијама. На једној страни је објаснио који месец има 30 дана а који 31 дан, и како на руци можемо то да одредимо; у последњој табели приказао је кристале снежних пахуља које „голим оком" човек не види. То је било врло интересантно за људе у 18. веку који су то први пут видели.

Вечни календар имао је три издања. Сачувани примерци налазе се у Библиотеци Српске академије наука и уметности, Народној библиотеци, Унивезитетској библиотеци и Библиотеци Матице српске. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво