Утврђено која је најружнија боја на свету

После детаљних истраживања и анализа тржишта, утврђено је да највише негативних реакција код људи изазива нијанса ʼ448Cʼ, позната и као ʼблатњаво- браонʼ боја. Боја која је испитанике асоцирала на прљавштину, па и на смрт, користи се на специфичан начин у кампањи против пушења.

Тим стручњака провео је три месеца покушавајући да утврди која је то „најружнија боја на свету". Највише негативних реакција изазвала је нијанса ʼ448Cʼ, позната и као ‒ ʼблатњаво-браонʼ боја спектра "пантон".

Истраживачи су „намирисали" потенцијал те нијансе, јер је испитанике асоцирала на прљавштину, па чак и смрт.

Стручњаци су се упустили у такво истраживање јер верују да управо ружне и суморне боје могу на свој начин умањити продају цигарета.

Године 2012, аустралијске власти ангажовале су стручњаке компаније „ГфК Блу мун" да дизајнирају ново паковање које ће одвратити људе од куповине дувана. То су били почеци коришћења хладних и непривлачних боја „за више циљеве".

Више од хиљаду пушача је, у периоду од три месеца, учествовало у седам студија, а циљ је био ‒ установити најружнију боју . Тако је блатњава ʼопак кушеʼ (opaque couché) однела победу.

Пушачима се такође нису допале: сенф-боја, лимета-зелена, беж, бела и тамносива. Маслинаста боја је такође била непривлачна пушачима, али је ипак „скинута са листе ружних" у завршној фази испитивања ‒ као сувише „отмена боја".

После три месеца, нијанса ʼ448Cʼ изабрана је као најбоља за „одбијање" пушача, па је тако почела да се користи за амбалажу цигарета широм Аустралије.

И сада, након што је ново демотивишуће паковање показалo прве успехе у сузбијању продаје цигарета на „најудаљенијем континенту", у Великој Британији, Ирској и Француској, креирали су врло једноставну, визуелно незанимљиву амбалажу за дуван, која у први план ставља - погађате ‒ управо нијансу ʼ448Cʼ.

Кажу да је лепота у оку посматрача, а посматрачи су (бар они који пуше), изненађујуће сложни ‒ „блатњаве" нијансе „гасе" чак и страст за дуваном.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво