Сатурнови сателити из доба креде

Нова студија показује да су Сатурнови прстенови какви су нам данас познати, можда настали за време последњег доба "владавине диносауруса". Истраживачи сматрају да су сателити Сатурна стари око сто милиона година.

Резултати астрономских истраживања обично се изражавају у милијардама година, али када су у питању Сатурнови прстенови и неки од његових сателита, десетине милиона година су погодније.

Према новој студији, Сатурнови прстенови какви су нам данас познати,  можда су настали и после епохе диносауруса.

Истраживачи СЕТИ института користили су податке који су прикупљени у мисији „Касина" и компјутерско моделирање Насе, како би анализирали орбите Сатурнових сателита и на тај начин одредили њихов „датум рођења". Резултати истраживања објављени су у часопису „Астрофизикал џурнал".

Планета је „откривена" почетком 17. века, и тада се веровало да Сатурнови прстенови постоје од кад постоји и сама планета.

Међутим, године 2012, француски астрономи открили су да је ефекат плиме, уз силу гравитације, утицао на настанак прстенова, који су састављени углавном од леда. То указује да су Сатурнови сателити, а вероватно и прстенови, формирани касније него сама планета.

Истраживачи СЕТИ института враћају се данас тој хипотези са новим подацима и анализама, који показују да су сателити и прстенови Сатурна стари отприлике сто милиона година. Дакле, настали су за време доба диносауруса који су насељавали нашу планету од пре 230 до 66 милиона година.

Гасни гигант окружен са 62 позната сателита 

„Шеста планета од Сунца", заједно са другим небеским телима у нашем Сунчевом систему, формирана је пре четири и по милијарде година.

„Сматрамо да су сателити највероватније настали у последња два процента историје саме планете", каже Матија Ћук, главни истраживач у СЕТИ институту.

Према процени научника, 62 позната сателита обилазе око гасног гиганта. На њих утиче не само Сатурнова већ и међусобна гравитација, пошто су јако близу један другом.

Истраживачи су применили податке из орбита Сатурнових сателита које је прикупила Наса 2004. године. Установљено је да су Диона и Реа заиста млади месеци, јер у њиховим орбитама нема промена које су типичне за старије сателите.

Тако су дошли до закључка да су ти сателити формирани у периоду креде ‒ такозваном последњем добу диносауруса.

Међутим, удаљенији сателити, као што су Титан и Јапет, нису формирани када и они млађи, па је једно од питања које се намеће: како је дошло до њиховог настајања?

„Претпостављамо да је Сатурн је имао сличну поставку месеца и раније, али да су њихове орбите на неки начин биле „узнемирене", објаснио је Ћук, и додао да су се „на крају, орбите суседних сателита преклапале, а сателити сударали, што је довело до садашњег стања и положаја сателита и прстенова".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи