Више воћних оброка у младости ‒ мањи ризик од рака

Научници Харвардове школе општег здравља дошли су до закључка да је код жена које су у тинејџерским данима јеле у просеку три порције воћа дневно, 25 посто мања вероватноћа да ће оболети од рака дојке. Резултати су изведени на основу поређења са женама које су јеле мање воћа. У најделотворније воће сврставају се јабуке, грожђе и банане.

Жене које су у тинејџерским данима јеле у просеку три порције воћа дневно, у мањој су опасности да оболе од рака дојке. Ризик је мањи за 25% него код оних које су у просеку јеле пола порције воћа дневно.

До таквог закључка дошли су научници Харвардове школе општег здравља, на основу резултата најновијих студија.

У студији је учествовало више од 44 000 жена; све оне су, за потребе испитивања, одговарале на питања о својим навикама у тинејџерским данима.

Изгледа да су у заштити од канцера најделотворније јабуке, банане и грожђе.

Др Меријем Фарвид, научница Одељења за опште здравље „Харвард Чан скул" и главни аутор студије, наводи да су управо влакна из воћа заслужна за смањење ризика од канцерогених обољења.

„Воће је такође богато флавонидима ‒ антиоксидансима који се боре против оштећења на ћелијама; та оштећења могу довести до абнормалног ћелијског раста", објаснила је Фарвид.

Научници саветују да је увек боље да се поједе цела воћка, јер сокови углавном не садрже влакна из плодова.

„Студија наглашава колико је важан избор намирница, јер оно што девојке једу значајно утиче на њихово касније здравствено стање", каже Фарвид.

Научници сматрају да резултати испитивања шаљу снажну поруку школама и установама у којима млади бораве и хране се и које би требало да обезбеде довољно воћа и поврћа за дневне потребе својих ученика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се