Стресови у детињству као „окидач” разних обољења

Научници су испитивањима показали да емоционални стресови у детињству могу да буду „окидач” разних обољења у каснијим фазама живота. Студија је обухватила искуства 7 000 људи који су рођени исте седмице и исте године.

Упоран емоционални стрес који смо доживљавали као деца ‒ да ли због финансијских изазова, смрти вољене особе, или односа који узрокују анксиозност ‒ данас се одражава на наше здравље, те смо подложнији одређеним обољењима - закључак је студије коју су спровели научници Харвард школе јавног здравља.

Студија је објављена у часопису Америчког колеџа за кардиологију.

„Знамо да је период детињства веома важан за здравље и опште стање духа и тела", рекао је Ешли Вининг, шеф истраживачког тима који је спроводио студију.

Вининг је постдокторанд на Одељењу за друштвене науке и бихевиоризам у школи „Харвард Чан", а међу ауторима студије је и Лора Кубзански, професор друштвених наука и бихевиоризма.

Студија је обухватила период од 45 година и искуства 7 000 учесника који су рођени исте недеље, 1958. године.

Резултати показују да чак и они који су дане детињства проводили уз мање стресних ситуација, имају значајан ризик од одређених болести и поремећаја.

Емоционални стресови у раном детињству могу да буду узрок каснијих срчаних обољења, дијабетеса типа 2 и поремећаја метаболизма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво