Озлоглашена, исмевана или прецењена: графологија

Графологија, анализа рукописа, користи се и у наше време приликом селекције кандидата за посао. Може се применити и у студијама о развоју деце, као допуна психолошким анализама, а графолози тврде да анализа рукописа помаже при откривању болести и постављању дијагнозе. Научници пак сматрају графологију псеудонауком и стављају је у „исти кош“ са астрологијом. Графологију ни у ком случају не треба мешати са форензичком истрагом докумената.

Озлоглашена, исмевана или прецењена: графологија Озлоглашена, исмевана или прецењена: графологија

Пре неколико година, за време економског самита у Давосу, новинари су дошли до папира са жврљотинама тадашњег британског премијера Тонија Блера. Позвани су графолози да анализирају Блеров рукопис, а њихова тумачења нису била ни мало ласкава: он је „неспособан да задатак заврши до краја", „има проблеме са концентрацијом", „није рођени лидер", „нестабилан је", итд.

После бројних графолошких и психолошких анализа тадашњег британског премијера, испоставило се да Блер није аутор анализираних шкработина. Штавише, прави аутор је један од највећих и најкреативнијих бизнисмена - Бил Гејтс, оснивач „Мајкрософта". Графолози су били затечени.

Ово је на графологију бацило ново светло, тачније сенку, а у британској јавности отворило се питање: зашто бројне фирме у 21. веку приликом запошљавања користе графологију?

Британско психолошко друштво је графологију изједначило са астрологијом, псеудонауком. Како би, дакле, изгледало, кад би у трећи круг за посао ушли, на пример, рођени у хороскопском знаку Близанаца, Стрелца и Ваге, а ʼотпалеʼ Водолије и Шкорпије?

Фирме које су користиле анализу рукописа приликом одабирања кандидата за посао, тврдиле су да је сваки кандидат знао зашто се од њега тражи да остави свој рукопис. Да, знали су, али нису били одушевљени.

Историја графологије

Анализу рукописа помиње антички филозоф Аристотел још у 4. веку пре нове ере. У 2. веку нове ере римски историчар Светоније изразио је неповерење према Октавијану, првом римском цару. „Не верујем му, он у писму не раздваја речи", наводно је рекао историчар.

У 17. веку објављене су прве књиге, водичи за процену личности на основу рукописа италијанских и француских аутора. Крајем 19. века у Немачкој је основано Немачко графолошко друштво. У прошлом веку, интересовање за графологију се проширило на САД и Европу. 

Слово „т" открива...

Наш рукопис зависи и од расположења, спољних околности, као што су: чиме пишемо, на чему, и коме пишемо. Графолози тврде да рукопис открива човеков „спољни селф" тј. како он жели да га други виде, и „унутрашњи селф", ко је он заиста.

„Х" у потпису открива суицидне намере, сматрају они. Сувише интерпункције ‒ хипохондрика. Екстремно лаган или чврст притисак ‒ ментално обољење. Особу која се одлучно пење ка врху друштвене лествице издаје црта на латиничном малом писаном слову „т" са цртом на горе, а велике раднике и одлучне особе -‒ изузетно дугачка црта на овом слову. Читљив рукопис значи скромност, интелигенцију и објективност, изувијана и декоративна слова - креативност, а сувише петљи, вештачких додатака и накинђуреност - несигурност.

Проучавајте рукопис и забавите се

Графолози обично користе посебан алат: лупу, лењир којим се мери размак између речи и једну врсту полукружног угломера за утврђивање емоционалног количника. Признају да анализом рукописа не могу да утврде старост и пол.

У неким случајевима графологија може имати улогу допунске дисциплине. Рукопис се мења након употребе алкохола и дроге, али и услед болести као што је артритис.

Ипак, у тренутку када је, после Првог светског рата, интересовање за графологију почело да се шири Европом и САД, ова псеудонаука била је врста друштвене игре и део забаве, али и инспирација.

Едгар Алан По, један од највећих светских романтичара, био је графолог, а Стивенсон је помиње у антологијском СФ роману „Доктор Џекил и мистер Хајд".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво