Опасна бука

Преко милијарду младих људи је изложено опасности од губитка слуха због небезбедне употребе аудио справа. Висок ниво буке у ноћним клубовима, баровима и на спортским догађајима носи потенцијално велику опасност по физичко и ментално здравље, образовање и запослење младих, сматрају у Светској здравственој организацији.

Анализирани су подаци из средње и високо економски развијених земаља и они показују да је скоро 50% младих узраста од 12 до 35 година изложено небезбедном нивоу звука. Излагање јачини звука од 85 децибела током 8 сати једнако је излагању јачини од 100 децибела током само 15 минута.

Препоручује се да максимални дозвољени ниво буке на радном месту на којем се ради 8 сати не буде већи од 85 децибела.

Безбедно слушање зависи од интензитета гласа и звука, дужине слушања и фреквенције. Излагање јаком звуку може изазвати привремени губитак слуха или зујање у ушима.

Ако би излагање јаком звуку било редовно или пролонгирано, то може нанети трајну штету ушним сензорним ћелијама и изазвати неповратни губитак слуха.

Бука у дискотекама и на утакмицама

Када је реч о буци у ноћним клубовима или на спортским догађајима, пошто је у питању већи ниво буке, потребно је смањити дужину излагања. На пример, може се човек изложити буци од 100 децибела али најдуже 15 минута.

Млади могу заштити свој слух смањењем јачине или чак гашењем звука на својим телефонима, слушалицама и другим уређајима.

Не би требало користити овакве уређаје дуже од 60 минута дневно. Телефони би могли имати чак и апликације са знаком упозорења на могући губитак слуха.

Др Етјен Круг из Светске Здравствене организације, наглашава да би млади морали да постану свесни да онај ко једном изгуби слух, неће га добити назад. Они могу да наставе да се забављају али је потребно да се не излажу таквом ризику а помогле би једноставне превентивне акције.

Превентивне мере за очување слуха

Родитељи, учитељи и лекари имају посебну улогу кад је реч о образовању младих на тему безбедности слуха и безбедног слушања.

Организатори разних забава треба да поштују одређена ограничења кад је реч о јачини буке, да користе лимитере звука, да понуде чепиће за уши и собе за одмор од буке.

Произвођачи треба да раде на дизајну таквих персоналних аудио справа које пружају информације о начину безбедног слушања садржаја који су у понуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво