Роботи у служби подводне археологије

Подводна археологија је врло узбудљиво али и веома ризично поље истраживања. Научници истраживачког пројекта Ероус (Аrrows), направили су и тестирали новог робота названог Ју-кет (U-cat), дизајнираног са циљем да помогне подводним археолозима на неприступачним местима.

Роботи у служби подводне археологије Роботи у служби подводне археологије

Роботи функционишу без даљинске контроле, пратећи свој аутономни програм. Посебни сензори спречавају сударе са препрекама и разним подводним објектима. Дизајн је биомиметички што значи да робот симулира покрете подводних животиња какве су на пример корњаче. Уместо пропелера има четири пераја која омогућавају одлично маневрисање унутар подводне олупине.

Тестирање новог Ју-кет робота

Марја Крусма, професор биороботике на Технолошком Универзитету у Таљину, објаснила је да робот иде до недоступних делова простора, прави видео записе и враћа се. Понекад је то простор од само неколико сантиметара и ту само робот може да маневрише тако да обухвати све углове.

Истраживач у центру за Биороботику у Таљину, Тави Салиме, објаснио је да су пераја робота важна посебно зато да би се повукло што мање седимента са дна брода јер ако у олупини укључите пропелер, подигне се сав муљ са дна и онда не можете ништа јасно да видите. 

Подводни дрон

До недавно су само војска и велике нафтне компаније могле да приуште подводне дронове. Овај уређај би могао постати много доступнији научницима и помоћи да се истраживање подводног блага одвија без великих ризика.

"Изгубити робота унутар неке олупине је много боља варијанта него што је губитак живота рониоца. У многим случајевима не бисмо се ни одлучили да приђемо опасним местима у олупини", објаснила је Марја Крусма, професор биороботике на Технолошком Универзитету у Таљину.

3Д мапе скривеног блага

Видео и звучни подаци које прикупе роботи могу се комбиновати у 3Д мапе које су непроцењиво вредно средство за откривање и очување скривених морских блага.

Бенедето Алота, професор роботике са Универзитета у Фиренци, један од координатора пројекта Ероу, каже: „ Када спроводимо археолошку студију,врло је битно знати са ког конкретног места је узет видео или фото запис. Пошто није могућа подводна радио комуникација, користимо акустичну комуникацију која није сасвим поуздана, спора је и ствара техничке проблеме у раду с роботима, и то је оно што желимо да решимо у оквиру овог пројекта".

Професор Алота је нагласио да су на почетку рада на пројекту веровали да ће роботи помоћи подводним археолозима, али сада, при крају истраживања, схватају да ће ова технологија ускоро постати доступна многим научницима у различитим областима истраживања, као што су биологија или геологија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво