Абелова група

Норвежанин Нилс Хенрик Абел и Француз Еварист Галоа доказали су да не постоји општа алгебарска метода за решавање полиномских једначина већих од четвртог степена. Њихови радови били су основа за даљи развој теорије група и повезаних области апстрактне алгебре.

Нилс Хенрик Абел дао је значајне радове у теорији реалних и комплексних функција, посебно у општој теорији интеграла алгебарских функција и степених редова; развио је теорију елиптичких функција и теорију решавања алгебарских једначина вишег степена. Независно од других поставио је основе теорије интегралних једначина. Исцпрљен сиромаштвом, умро је од туберкулозе. Његово прво издање сабраних дела изашло је 1839. године.

У апстрактној алгебри, група је скуп са бинарном операцијом који задовољава одређене аксиоме. На пример, скуп целих бројева са сабирањем је група. Грана математике која проучава групе је теорија група.

Многе структуре којима се математика бави су, у ствари, групе.

Међу њима су познати бројни системи, као што су цели бројеви, рационални, реални бројеви и комплексни бројеви за сабирање; рационални бројеви различити од нуле, реални бројеви и комплексни бројеви за множење.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи