Сателитима против глади

У сарадњи са Европском свемирском агенцијом, Светски програм за храну користи податке са сателина Сентинел-2 за посматрање ефеката климатских промена у пољопривреди и руралним подручјима. То ће помоћи Светском програму за храну да одговори на ове климатске догађаје и услове који могу да доведу до сиромашних жетви и глади.

Сателитима против глади Сателитима против глади
Зимбабве је једна од земаља са југа Африке која је прогласила ове године катастрофалну сушу коју је изазавао феномен Ел Нињо смањењем количине падавина на југу Африке крајем прошле и почетком ове године - у јеку жетве у региону.

„Због Ел Ниња, Зимбабве је доживео једну од најсушнијих сезона у последњих 35 година, сличну сезони 91/92 године, последњој кад је владала тешка суша, тако да очекујемо велики утицај на жетву, пашњаке, недостатак воде", каже Рођеро Бонифацио, аналитичар климе у "Светском програму за храну".

Сентинел-2 има две сателитске мисије које обезбеђују слике у циклусима од пет дана. Сентинел-2 има орбиту око полова, прави слике високе резолуције које служе за посматрање тла како би се обезбедиле слике вегетације, тла и водених површина, подземних вода и приобаља. Сензори на његовим камерама су направељени тако да откривају веома специфичне таласне дужине светла које нам дају слику стања биљака.

„Сентинел-2 је потпуно нов сателит који обезбеђује велики број фотографија високе резолуције. То нам омогућава бољу процену утицаја Ел Ниња на жетву и приносе у свим земљама света. Посебно тамо где Светски програм за храну има пројекте под именом „Сигурност хране", захваљујући којима се интервенише на нивоу мањих домаћинстава. Снимци ће нам омогућити да боље проценимо какви ће бити резултати такве интервенције", каже Бонивацио.

У сарадњи са "Агенцијом за пољопривреду Уједињених Нација", „Светски програм за храну" је крајем прошле године покренуо акцију која се заснива на расподели воде. Акцијом је обухваћено око 550 мањих сељачких домаћинстава у Зимбабвеу. Учестици добијају семе које је отпорно на сушу и похађају курсеве о климатски одговорној пољопривреди. Први подаци потврђују прилично добар принос упркос мањим падавинама у време када усеви сазревају.

Процењује се да је у Зимбабвеу прошле године око 2,8 милиона људи било угрожено сушом. Тренутна жетва, процењена као „слаба" претежно у јужном делу земље донеће неку олакшање, али на кратко. Процена уз помоћ сателита ће обезбедити нове податке за оне којима недостаје храна у месецима који долазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво