Величина мозга утиче на способност решавања проблема

Претпоставка да већи мозак омогућава и боље когнитивне способности заснивала се углавном на ненаучном посматрању јер није било довољно чврстих експерименталних и истраживачких доказа. Недавно је на Унивезитету у Вајомингу спроведен обиман научни експеримент са животињама, који доказује да величина мозга заиста утиче на њихове менталне способности.

Величина мозга утиче на способност решавања проблема Величина мозга утиче на способност решавања проблема
Експериментални поступак

Сара Бенсон Амрам, професорка Kатедре за зоологију и психологију Универзитета у Вајомингу, водила је најновије истраживање у којем се доказује да сисари који једу месо и имају мозак релативно већи у односу на тело, ефикасније решавају проблеме.

 

У истраживачком тиму учествовали су професори и истраживачи државног Универзитета у Мичигену и Минесоти.

Путујући широм земље, кроз девет различитих зоолошких зона, проучавали су како се животиње сналазе у решавању постављених проблема и на који начин трагају за решењима. Успели су да тестирају 140 животињских јединки, припадника 39 врста, међу којима су били: поларни медведи, арктичке фоке, тигрови, вукови, хијене, снежни леопарди и многе друге.

Свака животиња била је у ситуацији да извади храну из затворене металне кутије у року од тридесет минута.

 

Да би отвориле кутију и дошле до хране, животиње су морале да помере затварач клизним покретом у страну. У кутији је била омиљена храна одређене врсте па је тако црвена панда дошла до бамбуса а снежни леопард до шницле. Показало се да су животиње са већим мозгом биле успешније у решавању овог проблема него оне са мозгом мање величине.

"После оваквог истраживања са јасним резултатима, могуће је доћи до одговора и боље разумети зашто се током еволуције већи мозак развио код неких животињских врста", напоменула је професорка Бенсон Амрам.

Веза друштвености и величине мозга

Да ли су животиње које живе у већим групама способније за решавање проблема од животиња самотњака или оних које живе у мањим заједницама ‒ још једно је теоријско којим се бавило ово истраживање.

Многи истраживачи примата подржавају такозвану хипотезу о постојању везе друштвености и већег мозга, на основу које се претпоставља да већи мозак боље одговара на изазове из социјалног домена, као и да је социјална интелигенција та која дозвољава животињама да предвиђају ситуације, да одговоре на изазове и чак манипулишу акцијама других јединки у групи.

Анализа резултата овог обимног и важног истраживања није потврдила такву претпоставку јер није било индикација ни доказа да величина групе у којој живи јединка има везе са успешнимјим решавањем проблема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво