Мешавина хероина и опијата хара Америком

За само годину дана, више од 29000 људи је изгубило живот због прекомерне дозе хериона или лекова за умирење болова који су добијени на рецепт. То је повећање од 329 одсто од почетка овог столећа. Ова застрашујућа стопа предозирања последица је коришћења мешавине хероина и опијата који се зове фентанил који је 30 до 50 пута јачи од хероина.

„Постоји погрешно схватање да вас херион помешан са фентанилом боље „ради"." Управо супртно, цена је веома висока - имамо много више мртвих", каже доктор Денис Вичерн, из Агенције за дроге града Чикага.

Сваког дана у Чикагу од предозирања умре једна особа. „Када помешају фентанил и хероин, дрога је много јача што је фатално по тело. То доводи до предозирања и смрти," каже он. 

Челси Блекберн из Пицбурга, стара двадесет пет година, која је на хероину од кад је била трудна, каже да жеља за снажнијим доживљајем може брзо да доведе до фаталних последица. „Почела сам са опијатима као што су лекови за умирење бола, а онда сам са 19 година завршила као потпуни хероински зависник.

Стопа смртности због предозирања највиша је у Западној Вриџинији, Новом Мексику, Њу Хемпширу, Кентакију и Охају. Због мешавине фентанила и хероина, у Охају су 2013. умрле 84 особе, само годину дана касније - 503. Прошлог месеца, сигурностне камере су снимиле у ресторану у Кливленду једног зависника које је пао у несвест у по бела дана, и који је враћен у живот захваљујући Наркану, леку који се користи у таквим приликама.

Рођаци зависника сада јуре Наркан, или Налоксон, како се још зове, да спашавају животе. Он у овој држави може да се набави без рецепта. „У Охају имамо већу смртност од предозирања него саобраћајних несрећа. То је велики проблем и желимо да урадимо све како би спасли животе и ово је један од начина да то постигнемо," каже доктор Мери Диорио из Министарства здравља.

Администрација председника Обаме је предложила план тежак милијарду долара за борбу против хероинско-опијатске епидемије, али на Конгресу је да одобри новац.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво