Најпродаванија играчка на свету

„Ако сте радознали, наћи ћете загонетке свуда око себе. Ако сте одлучни, решићете их.“

Један од најбољих доказа да је наука уско повезана с игром јесте надалеко позната ‒ Рубикова коцка. Ова коцка се, према многим статистикама, сматра најпродаванијом играчком свих времена, а настала је из жеље једног универзитетског професора да својим студентима постави изазован задатак.

Почетком седамдесетих година двадесетог века, Ерне Рубик је био млади професор архитектуре на Факултету примењених уметности у Будимпешти. Јако га је занимао појам простора, и то како се предмети могу трансформисати у њему. Рубик је себи поставио изазован задатак: требало је да направи предмет чији ће делови моћи независно да се померају, а да то не поремети целину. Тако је млади професор изумео ʼсвојуʼ коцку, коју је сматрао првенствено архитектонским уметничким делом.

Тек пошто је студентима показао свој изум, и испревртао редове коцке, схватио је да не уме да врати коцку у првобитно стање. Изумитељу је било потребно месец дана како би решио загонетку коју је сам направио. Налепнице у разним бојама налепио је на коцку, како би се лакше снашао у решавању.

Када је Рубик патентирао свој изум, коцка је почела да се продаје у Мађарској као „магична коцка". Године 1980, играчка је изашла и на светско тржиште. Дуго се дебатовало како да се преименује. Један од предлога је био и „Гордијев чвор". На крају је ипак одлучено да се коцка назове по свом творцу, будући да је процењено како ће необично име бити упечатљиво широм света.

Оригинална Рубикова коцка има осам ћошкова и дванаест ивица, иако су, откако је почела да се производи као играчка, направљене и бројне друге варијанте. Стандардна коцка може се промешати на 43 трилиона начина. То значи да када би се сакупиле све коцке ‒ од којих је свака промешана једном од могућих пермутација ‒ могле би да обложе површину земље у 273 слоја

Поред тога што представља једну од омиљених играчака предшколске деце, и једну од највећих интрига за математичаре, Рубикова коцка постала је фасцинација уметника. Нашла је своје место у Музеју модерне уметности у Њујорку, као део сталне поставке. У јеку популарности овог предмета, осамдесетих година прошлог века, у Америци је основан и уметнички правац под називом Рубиков кубизам. Једно од најпознатијих дела овог правца је мозаик Пита Фектоа „Сањај велико", посвећен Мартину Лутеру Кингу. Овај мозаик је направљен са више од 4000 Рубикових коцки.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи