3Д штампа ‒ нови тест за човечанство

Када су, пре неколико година, почела оптимистичка нагађања о безграничним могућностима дигиталне технологије, идеја о штампању предмета или органа деловала је апстракно и невероватно. Данас свако може да има 3Д штампач. Док се већ увелико штампају делови намештаја, зубни импланти, одећа, предмети од стакла, научници су све ближе 3Д производњи људских ткива и органа. У емисији „Све боје живота“ разговарали смо са овдашњим стручњацима „три-де“ штампе, који су нам показали да, чак и на малом и затвореном тржишту, нове технологије могу да унапреде производњу и културу.

3Д штампа ‒ нови тест за човечанство 3Д штампа ‒ нови тест за човечанство

Након десет година истраживања, амерички научници су, помоћу посебног биоштампача, одштампали мишићно и коштано ткиво, хрскавицу и људско уво. Верују да ће за неколико година развити технологију за штампање ʼживихʼ органа, стабилних за трансплатацију.

Компанија „Органово" почеће са комерцијалном производњом модела јетре, чије ћелије за сада опстају до 40 дана. Овакви тест-органи не могу још увек да замене праве, али се користе за испитивање нових лекова. Џејмс Ју, стручњак Медицинске школе „Вејк форест", развио је штампач који израђује кожу и директно је наноси на опекотине.

Захваљујући скенеру који сними дубину ране, штампач тачно одреди колико је ћелија епитела потребно да би се повреда затворила. Истраживачи са Харварда напредују у ʼпроизводњиʼ крвних судова, а у развијеним медицинским центрима већ неколико година користе 3Д моделе органа како би се боље припремили за операције и захтевне процедуре. Помоћу „три-де" технологије штампа се иначе недоступна и скупа медицинска опрема, а Ли Кронин, хемичар Универзитета у Глазгову, најавио је и будућност 3Д штампања лекова.

За разлику од традиционалних протеза, које су веома скупе, 3Д штампачи омогућавају врло повољне и креативно дизајниране протетичке руке или шаке, што посебно значи млађим пацијентима.

Највише очекујемо од 3Д биоштампача, јер већ сада мењају токове медицине, но не треба потцењивати ове технологије ни у другим научним областима. У Америчкој свемирској агенцији НАСА креирали су посебан модел 3Д штампача, како би посада могла да штампа резервне делове чак и у свемиру.

Далеко од нових технологија

Могућности нове технологије јесу безграничне, али се на нашим просторима, за сада, 3Д штампачи примењују углавном приликом тестирања нових производа. Стефан Симић, власник компаније која се бави 3Д штампом, успешно сарађује са страним фирмама, али покушава да едукује и наше предузетнике: 

„У Србији је то још увек нова ствар. Рецимо, у току пословања наше фирме (сад је четврта година), највећи проблем је да приближимо ту технологију људима који заиста могу да је искористе и унапреде квалитет, брзину или новчану вредност производа. Код нас је врло ниска свест о тој технологији".

У Стефановој радионици затекли смо импозантну 3Д макету тврђаве и неколико архитектонских модела са финим луковима, које не би могли да израде без 3Д технологије. Објаснио нам је да се највише баве развојем нових производа: „Замислите, рецимо, да нека фирма хоће да ʼизбациʼ свој таблет или мобилни телефон, или било какав уређај који захтева спој електронике или неког кућишта. Да би се све то објединило пре производње (да би се проверили сви аспекти тог уређаја), мора се направити прототип који осликава финално стање.

Такође се бавимо израдом макета. 3Д штампа је донела ту револуцију зато што је време израда макета знатно смањено ‒ оно што се некад радило месецима, сад се може урадити за неколико дана".

3Д рестаурација

Златара Зорана Миљеновића дуго је интригирала дигитална технологија. Премда је био врло успешан у свом занату, одређена открића инспирисала су га да се потпуно посвети 3Д скенерању и штампи. Наиме, открио је да помоћу добре дигиталне опреме може допринети очувању наше културне баштине. Користећи 3Д скенер, забележио је пропорције многих споменика у Београду, а његов дигитални снимак био је кључан у реконструкцији украдених делова београдске Чукур чесме.

У емисији „Све боје живота" Зоран је показао и умањену 3Д скулптуру Чукур чесме, која у сваком детаљу подсећа на оригинал. Објаснио је како су помоћу 3Д скенера и штампача, успели да реконструишу оштећену фигуру чесме: „У сарадњи са вајаром који је склопио оне делове који су постојали (исправљао их је мучећи се данима), дошли смо до фигуре где смо видели који делови фале. Затим смо у 3Д програму те недостајуће делове исекли, извадили и направили фајлове за штампање. Те делове смо одштампали идентично ʼједан према једанʼ, тако да се сада ништа не примећује на фигури, изгледа потпуно идентично, како је и било пре ломљења".

Зоран је у 3Д технологији обрадио оригиналну бисту Стевана Раичковића и тако израдио одговарајућу реплику за почасно место на Калемегдану.

„Мислим да је породица дала бисту која је била малих димензија у односу на ону која је требало да буде на Калемегдану. Ми смо нашим скенером снимили бисту, увећали је за величину која је била потребна за излагање на Калемегдану, да бисмо, после скенирања, иштампали увећани модел, са којег је вајар скинуо отисак и излио нову бисту. Ето, значи, спрега нове технологије и ливачког заната.

Нове технологије увек су својеврстан тест за човечанство. Просечан 3Д штампач може се набавити за свега три стотине долара. Употреба ‒ слободна. У Америци већ постоји сајт на коме се могу преузети фајлови за штампање пиштоља. Остаје нам само да сачекамо и видимо да ли ће „три-де" штампа продужити људски век и унапредити културно стваралаштво, или ће постати само још једна карика у индустрији аутомобила и оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи