Америка уводи ред на тржишту електронских цигарета

Агенција за храну и лекове Сједињених Америчких Држава приширила је регулативу за цигарете и на електронске цигарете и друге дуванске прозводе.

Америка уводи ред на тржишту електронских цигарета Америка уводи ред на тржишту електронских цигарета

Стотине брендова електронских цигарета мораће да прође ревизију ове федералне агенције  да би могли да остану на тржишту које ће регулисати нова правила која имају потенцијал да подигну индустрију која је вредна милијарде долара да се позиционира као алтернатива традиционалним цигаретама.

Агенција за храну и лекове је објавила дуго очеивана правила која која треба да ставе чивату ову индустрију под контролу државе. Неке од промена се односе на забрану продаје електронских цигарета особама млађим од 18 година а захтева се и јасно упозорење на паковањима.

Међу променама које су наишле на оштро противљење читаве индустрије су и оне где се тражи од произвођача да морају да траже дозволу федералних власти за продају свих електронских цигарета које су се појавиле на тржишту после 2007.

Годинама су електронске цигарете слободно продаване и поред бриге власти за здравље оних који их користе. Објављивањем нових правила, Агенција за храну и лекове најзад има моћ да регулише ово тржиште.

Када се говори и електронским цигаретама, Агенција каже да се коначно напушта „дивљи запад" на овом делу тржишта дувана.

Мич Зелер, директор сектора Агенције задуженог за дуванске производе каже: „Ови производи су веома популарни код деце и адолесцената. Тинејџери користе електронске цигарете више него дуван. До сада нисмо имали никакву регулативу што се тиче ових производа."

Произвођачи електронских цигарета ће морати да поднесу све своје производе на одобрење Агенцији, и да пријаве имају ли они било какве штетне састојке. Агенција за храну и лекове ће такође претрести начин рекламирања као и укусе које електронске цигарете нуде.

Електронске цигарете садрже никотин али не и катран који изазива канцер. Агенција је забринута око потенцијалне штетне састојаке који се налазе у диму и испарењима, као и због ефеката никотина на развој централног нервног система адолесцената.

Зелер каже да никотин изазива зависност и да деца не би требало да удишу испарења која садрже никотин и самим тим потенцијално постају зависници.

Од 2011. до 2015, број студената који користе електронске цигарете ја порастао са 1,5 на 16 процената. У истом периоду, конзумирање цигарета је пало са 15,8 на 9 процената.

Има много објашњења зашто све већи број деце прелази на коришћење електронских цигарета и оставља класичан дуван, али здрвавствене власти сматрају да деца не би требало да користе ни једно ни друго.

Произвођачи имају грејс период од три године, после чега ће Агенција за храну и лекове имати овлашћење да уклања производе који не задовољавају критеријуме.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи