Више од музике

Премa студијama Фондације NAMM (National Association of Music Merchants) у Сједињеним Америчким Државама, музичко образовање у раном детињству подстиче децу да лакше усвајају друга знања и развијају вештине које ће им касније користити у различитим областима.

Бројна истраживања спроведена у музичким школама потврдила су да музика помаже у развијању интелигенције. „Доказано је да мозак музичара функционише другачије, заправо, услед појачане нервне активности ангажован је већи капацитет", тврди др Готфрид Шлауг, професор неурологије у медицинском центру „Бет Израел диконес" и „Харвард" медицинској школи.

У првом реду, бављење музиком поспешује развој говора детета и његову вербалну комуникацију.

Ако пођемо од чињенице да деца имају урођену способност да декодирају звуке и речи, музичко окружење подстиче развој физиолошких процеса у левој хемисфери мозга, која је уједно и центар за говор и омогућава детету да флуентније артикулише реченице и обогаћује речник.

Специфична веза визуелне перцепције и решавања математичких проблема ствара се брже и јаче код људи који се баве музиком.

Проширена просторна перцепција потом омогућава боље сагледавање и разумевање тематике која је везана за архитектуру и инжењерство. Деца која су окружена музиком имају посебне предности приликом решавања тестова. 

Музика можда најзначајније делује на когнитивном плану, јер убрзава процесе учења и побољшава памћењe вербалних информација, сматра др Ерик Расмусен, начелник Музичког одељења „Џон Хопкинс" универзитета, који се бави проблемима у музичком образовању деце.

Родитељи који од раних дана усмеравају децу да се баве музиком, поред резултата у владању инструментом, могу очекивати и веома успешног и марљивог студента, јер музика утиче на хармоничан развој једне младе личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи