Да ли познајете миленијалце?

За оне који су се родили између 1980. и 2000. године често се каже да припадају генерацији „миленијалаца“. Овај појам користи се у настојању да се створи једна шира слика о друштвеном идентитету и особинама ових генерација.

Суштина или форма

Често је тешко разликовати да ли људи стварају једно доба или је време то које ствара људе. Колико нам у разумевању једне генерације помаже овако широка и општа категоризација, која несумњиво истиче одређене истине?

„Оно што је мени, као психологу, интересантно је да кад покушавамо да сведемо генерације на некакав општи профил, у начелу је тај посао само делимично тачан. Када се посматра како се јавност понаша према одређеној генерацији или генерацијској групи, ту се може срести једно типично упрошћавање", каже за емисију „Све боје живота" Бојана Шкорц, психолог.

Неке од особина које се везују за „миленијалце" јесу политичка резигнираност, толерантност и отвореност према страном и различитом; напредност у коришћењу и разумевању нових технологија и касније оснивање породице него што је то био случај са претходним генерацијама. „Миленијалци" су у просеку генерација са највише високообразованих, спремни су на прилагођавање и честу промену професија.

„Бејби бум" и „генерација ИКС (X)" такође су појмови који су у време свог настанка коришћени како би се описали млади људи, њихова настојања и потребе, различитост у односу на претхноднике. У том смислу, „миленијалци" су још једна у низу речи којом покушавамо да разумемо једну генерацију у њеној младости, у времену када се формирање појединаца који чине ту генерацију у потпуности завршава.

„Осетне су разлике између генерација, осетне су разлике између времена, између историјских епоха, али мислим да је људска природа оно што је универзално ‒ жеља у људима да буду добри, да напредују, да деле са другима ‒ мислим да је то универзално и да нема везе ни са генерацијама ни са историјским тренутком", закључује Бојана Шкорц.

Особине које стичемо као припадници једног времена јесу значајне, али су и даље само рухо за важнији смисао ‒ неминовну и вечиту људску природу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи