Високи али не и витки

Светска и домаћа истраживања потврђују гојазност код деце и адолесцената. Хроничне незаразне болести одраслог становништва говоре да смо са тежином претерали...

Рођенданске жеље да велики порастемо очигледно су испуњене. Морфологија, наука која изучава облик и структуру тела, потврђује пораст у висини тела. Према светским истраживањима, пре 10.000 година у Европи, човек је био висок око 164 цм; пре сто година – 170 цм. Данас се просечном висином сматра 180 цм.

Борис Главач, професор физичког васпитања и руководилац Лабораторијом за функционална и морфолошка истраживања Војне aкадемије, сачинио је богат „Водич за здрав живот". Током истраживања дошао је до података да је пораст у висини тела у светским размерама за последњих сто година 14 цм, а у Србији 12,55 цм. Оно што забрињава јесте пораст и у тежини тела. Просечна телесна тежина младића од двадесет година у Србији повећала се за 14 кг у последњих сто година.

Током функционалних и морфолошких истраживања професор Борис Главач израдио је пожељан морфолошки профил младог човека. Било би идеално када би млади људи који се не баве активно спортом, имали између 10 и 12% масти и 51%

мишићне масе. Пожељан морфолошки профил између петнаест и осамнаест година је 35 кг мишића и 7,69 кг масти. Спортисти имају од 4% до 10% масти. Професора Главача забрињава чињеница да се са годинама структура мења у прилог добијања масне компоненте. Процентуална вредност мишићне масе код одраслих особа је често мања од 45%.

Добро здравље подразумева се код пожељног морфолошког профила. Хоћемо добро здравље! Можда рођенданске жеље треба преформулисати... Можда би малишанима убудуће рођендане требало честитати са жељом да порасту велики, буду мишићави и витки.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара