Упознајте неке од планетарних екстрема

У Атаками нема чак ни цијанобактерија, најбржи ветар дува у Сједињеним Америчким Државама, а један ров у западном Пацифику дубок је чак 10 971 метар.

Ако сте се питали где дува најјачи ветар, зашто у неким областима нема чак ни цијанобактерија и по чему је специфична локација "Поинт Немо" у јужном Пацифику - упознајте некe од планетарних екстрема:

Најнижа и највиша измерена температура на Земљи

Антарктик је пун екстрема. Тамо је забележена и најнижа температура на планети. На источној анатарктичкој висоравни налази се гребен у чијим се шупљинама током ведрих и хладних ноћи температура може спустити и испод -92 степенa Целзијуса.

Национални парк Долина смрти у Калифорнији је најтоплије место на планети. Највиша температура измерена 10. јула 1913. године износила је 56,67 степени Целзијуса.

Најсувље место на Земљи

Пустиња Атакама у Чилеу вероватно је најсувље место на Земљи.

Иако се у неким подручјима Атакаме могу наћи кактуси, већи део пустиње нема никакву вегетацију, па чак ни цијанобактерије - зелене фотосинтетичке микроорганизме који се могу наћи у другим пустињама, углавном под стенама.

Најснажнији ветар

Познат по нестабилном и непредвидивом времену, Монт Вашингтон, највиши врх на североистоку Сједињених Држава, поседује рекорд за најјачу брзину ветра икада измерену.

Брзина од чак 372 км/ч у измерена је по подне, 12. априла 1934.

Најдубља тачка у океану

Маријански ров у западном Пацифику има 10.971 метар дубине и представља најдубље место у океану. Ако бисмо у овај ров хипотетички „убацили" Монт Еверест , изнад врха остало би много метара воде. 

Најудаљенији од копна и од мора

У северној Кини налази се најудаљенија тачка од мора позната као „Евроазијски пол недоступности", удаљена 2500 километара од најближег океана.

Тачка на планети која је пак најудаљенија од најближег копна, позната је као „Поинт Немо" и налази се у јужном Пацифику.

Удаљена је нешто више од 2500 километара од најближег копна.

Ни „Поинт Немо" ни „Евроазијски пол недоступности" нису насељени људима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара