Имунска лутрија - која ћелија побеђује

Представници Друштва имунолога Србије (ДИС) укључују се и ове године у кампању промоције имунологије, у мају, одмах након Светског дана имунологије који се обележава сваке године 29. априла.

Овогодишња тема промоције-приближити принцип имунотерапије широкој популацији. Имунотерапија представља начине стимулације или супресије имунског одговора као вид терапије одређених болести. 

Стимулација имунског одговора важна је у одбрани од бактерија и вируса, као и у лечењу канцера, док се супресија имунског одговора може користити у терапији аутоимунских болести, алергија и у спречавању одбацивања трансплантираних органа.

Координатор акције др Ивана Стојановић истиче да је промоција имунологије добар начин да се јавност информише о имунотерапији уопште, као и о начинима коришћења имунског система у циљу лечења различитих болести.

Уз дељење стрипова и објаве на друштвеним мрежама, промоцију ће употпунити интерактивни перформанс, који ће се одржати у средњим школама у Београду и околини. Перформанс је замишљен као такмичење различитих ћелија имунског система (један учесник - једна ћелија) за „најбољу ћелију" која се може користити за имунотерапију. Након представљања ученици могу да питају „ћелије" о нејасноћама и након тога попуне упитник. Након пребројавања гласова, објавиће се која је ћелија победила у тој школи у такмичењу за „најбољу ћелију имунотерапије". Такође, биће направљења и игрица на тему ћелијске имунотерапије коју ће моћи да играју ученици.

Уочи Светског дана имунологије, 27-28. априла биће одржан научни скуп Друштва имунолога Србије у САНУ.

Фокус кампање биће имунотерапија ћелијама под слоганом: „Имунска лутрија - која ћелија побеђује?".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара