У Београду одржан европски конгрес кардиоваскуларне хирургије

65. конгрес Европског удружења за кардиоваскуларну и ендоваскуларну хирургију, одржан од 21. до 24. априла у Београду, окупио је сто педесет реномираних стручњака и предавача из ове области. Више од четиристо делегата из земље и иностранства дискутовало је о актуелним дешавањима и иновацијама у кардиоваскуларној хирургији

Европско удружење за кардиоваскуларну хирургију и ендоваскуларну хирургију (ЕSCVS) основано је 1951. године у Торину, а први конгрес удружења одржан је у Стразбуру 1952. године. На догађају су присуствовали представници само једанаест европских земаља. Један од њих био је и проф. др Војислав Стојановић, национални делегат тадашње СФРЈ. Проф. Стојановић је следеће две и по деценије био веома активан у овом удружењу, поставши у међувремену и његов потпредседник. Захваљујући њему, први јубиларни, 25. конгрес овог удружења, одржан је у Београду, 1976. године.
Идеја оснивача била је да се преко Удружења промовишу нова истраживања, проучавају кардиоваскуларна обољења, преносе научна знања. ЕSCVS има посебно важну улогу у размени стручних идеја- научним скуповима и непосредном комуникацијом кардио и васкуларних специјалиста унапређују се сазнања о обољењима срца и крвних судова.
Свечаном отварању 65. конгреса присуствовао је министар здравља Републике Србије др Златибор Лончар. У препуној сали обратили су се председник организационог одбора конгреса проф. др Лазар Давидовић, председник Европског удружења Остекин Ото, продекан Медицинског факултета Универзитета у Београду проф. др Петар Булат и други истакнути чланови Европског удружења.
Проф. др Лазар Давидовић, председник Организационог одбора и досадашњи члан Извршног комитета, на завршници конгреса преузео је председавање над Европским удружењем. Након осмогодишњег ангажмана у водећем телу овог удружења (као председавајући Научног одбора) и богатог међународног предавачког искуства (више од педесет предавања на еминентним скуповима у иностранству), професор Давидовић ће у наредне две године бити председник најзначајнијег и најстаријег удружења које окупља кардијалне и васкуларне хирурге.
Међу истакнутим именима која су се нашла на листи учесника овог конгреса издвајају се садашњи и бивши председници и чланови Извршног комитета ЕSCVS, али и други респектабилни кардијални и васкуларни хирурзи: Остекин Ото, Матијас Тилман, Жељко Сутлић, Доменико Паломбо, Винсент Риамбау, Себастијан Дебос, Тери Фолиге, Цаба Џинич, као и професори Универзитета у Оксфорду - Алисон Халидеј, Ричард Пето, Ричард Булбулиа, и многи други.
Годишњи састанак Европског удружења за кардиоваскуларну и ендоваскуларну хирургију организован је претходних година у Венецији, Москви, Ници, Истанбулу и другим европским метрополама. Успеси и иновативност српских стручњака из ове области дали су повод да се у Београду ове године поставе темељи даљег развоја у кардиоваскуларној хирургији.
Млади кардијални и васкуларни хирурзи, али исто тако кардиолози, анестезиолози, медицинске сестре и техничари, имали су прилику да много науче присуствујући предавањима експерата на овогодишњем конгресу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи