Откривен џиновски корални гребен на делти Амазона

Право је чудо да до сада није пронађен, али група јужноамеричких и америчких научника открила је огроман, 10.000 километара квадратних велик гребен на делти Амазона. И у њему неке фасцинантне врсте.

Откривен џиновски корални гребен на делти Амазона Откривен џиновски корални гребен на делти Амазона

Највећа река на планети, са петином укупне количине воде која рекама тече, један је од највећих екосистема на свету, а истраживачи су сада открили још један скривени драгуљ. Нови гребен дугачак 1.000 километара састављен од сунђера, корала и алги.

Када се помене гребен, људи обично мисле на разнобојни корални гребен у кристално чистом Пацифичком океану или другим тропским водама широм света.

Откриће је објављено у часопису Science. Патрисија Јагер, професорка океанографије и климатских промена на Универзитету Џорџија, испрва у тим пределима није ни трагала за гребеном.

Ипак, њен бразилски колега, Родриго Моура, замолио је да искористи њен истраживачки брод за потрагу за гребеном, за који је веровао да би могао да се налази у региону.

„Мало сам се насмејала када ми је Родриго пришао и рекао да потражимо гребене. Мрачно је, муљевито. То је Амазон! Али онда ми је извукао извештај из 1977. године у ком се наводи да је неколико истраживача ухватило неке врсте риба које указују на присуство гребена“, присећа се Јагерова.

Међутим, баш та муљевитост указује на велике количине седимената и материјала које Амазон избацује и гомила, што чини идеалну основу за развој сунђера и алги.

„Још неколико сличних гребена пронађено је протеклих година. Ипак, овај је највећи и нисмо потпуно сигурни које је врсте овај гребен. Специјални систем се формирао овде“, истиче Фабијано Томпсон, океанограф са Универзитета Бразил.

Нови гребен је најсевернији од до сада пронађених у Бразилу, који је био познат по хиљадама километара мањих гребена. Неке од пронађених врста живота сугеришу да би џиновски новооткривени гребен могао да функционише као мост између бразилских и карипских гребенских система.

Ови издржљиви гребени све су више, због климатских промена, важнији, јер њихово постојање открива како би такви биосистеми могли да преживе окрутније услове.

„Пошто су тропски корални гребени у апсолутном повлачењу (налазимо се усред трећег глобалног догађаја избељивања), разумевање оваквих екосистема попут овог у Амазону биће изузетно важно како би одредили који организми могу да толеришу и преживе окрутније услове за живот“, објашњава Ребека Олбрајт, океанограф и корални истраживач са Карнегијевог института за науку.

Топлији океани широм света изузетно су тешко погодили коралне гребене ове године, а 93 одсто површине Великог коралног гребена претрпело је избељивање.

Ипак, ни амазонском гребену не цветају руже. Наравно, опет су људи проблем. Током протекле деценије, бразилска влада продала је 80 парцела морског дна компанијама за експлоатацију нафте и гаса. На двадесет парцела производња је већ почела.

Научници сматрају да би повећана експлоатација могла драстично да промени услове у околини и изазове одумирање амазонских гребена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво