Лакови за нокте, парфеми, толуен и деривати нафте

Развој науке и технологије даје нам могућност да не бринемо о опасностима за здравље које су угрожавале наше претке. Међутим, напредак нам је омогућио развој нових врста штетних супстанци од којих су неке присутне у одређеним намирницама, средствима за хигијену, козметици...

Због присуства штетних хемијских једињења треба пажљиво читати декларације на козметичким производима. 

Развој науке и технологије пружио нам је могућност да не бринемо о многим опасностима за здравље које су вребале наше претке. Напредак нам је омогућио и да развијемо нове врсте штетних супстанци. Неке од њих увлаче се у наше животе путем намирница, средстава за хигијену и освежење ваздуха, козметике.

Чињеница је да хемијски адитиви чине масовну производњу лакшом и јефтинијом. Необавештен купац веома лако може да направи грешку јер се хемијским адитивима продужава свежина хране, рок трајања крема за лице и ружева за усне, захваљујући њима парфеми имају неодољив мирис, а освеживачи ваздуха нам дочаравају егзотичне пределе.

Истраживања спроведена у институцијама за заштиту здравља и потрошача у свету, показују да су многе од тих супстанци алергене, канцерогене, да изазивају ендокринолошке проблеме.

Годинама су се неке хемикалије сматрале апсолутно безбедним за људску употребу. Сетимо се ДДТ прашка и сличних производа чија су се штетна дејства установила знатно после њихове врло широке примене. У Америци је, на пример, само четвртина од 82 хиљаде хемикалија, које се користе, токсиколошки проверена.

Друго лице парфема - алергијске реакције 

Обавештеност купаца ни код нас ни у свету није приоритет за произвођаче. Потрошачима остаје да верују декларацијама и пажња им је претежно усмерена на прехрамбене произоде али ни куповина у парфимеријама није сасвим безазлена.

Још је Коко Шанел тврдила да је жена која не користи парфем ‘'жена без будућности''. Али, скупе природне супстанце које су некада биле коришћене за прављење луксузних парфема данас су у лабораторијама замењене биопродуктима индустријске револуције. Деведест пет процената мириса и хемикалија које се користе у парфему заправо јесу неки од деривате нафте и многи од њих су поприлично токсични.

Истраживања која је 1991. спровела америчка Агенција за Заштиту животне средине открила су да се за добијање мириса често користе многе разарајуће хемикалије које удисањем могу да изазову оштећења централног нервног система, вртоглавицу, поремећаје говора, иритацију усне шупљине, грла, очију,коже,плућа, главобољу, мучнину, несаницу, атаксију и осећај замора.

Извештај Агенције за храну и лекове Сједињених Америчких Држава говори и да су парфеми одговорни за 30 процената алергијских реакција.

Први сјајни црвени лак за нокте направљен је почетком двадесетог века. Истина, на ноктима је могао да траје само један дан и после тога би почео да се спира. Модерни лакови за нокте више личе на боју за аутомобиле него на козметику. Такозвани ‘'токсични трио'' у савременим лаковима за нокте су тоулен, дибутил фталат и формалдехид. Сматра се да изложеност тим хемикалијама проузрокује проблеме у развоју, астму и друге болести.

Срећом, многи произвођачи определили су се за мање токсичне састојке, проверите на декларацији да ли то важи и за оне чији лак за нокте најрадије купујете. Рутинским проверама спроведеним у Америци установљено је да од 12 лакова за нокте за које проивођачи тврде да нису токсични, чак 10 садржи тоулен.

Истраживања америчке Агенције за храну и лекове показала су да скоро 400 ружева за усне који су на тржишту садржи живу која, како тврде, због мале концентрације није опасна по здравље.

Коктели једињења као мирис алпских предела

Освеживачи ваздуха у просторијама су у масовној употреби - од свећа до различитих распршивача који се готово свакодневно користе. Ко заиста не би желео да му кућа мирише на свежину алпских предела или неко егзотично место уместо на кућног љубимца, тешко зачињено јело или дуван?  Мириси за амбијент, међутим, нису кондензације природних састојака већ се ослањају на коктеле једињена каква су формалдехид, аеросол пропелент, терпен, бензен, стирен, фталат, тоулен, фосфати, хлор и амонијак дихлорбензен.

 Забрињавајуће је и то што је производња освеживача ваздуха на глобалном нивоу веома мало регулисана прописима па произвођачи нису обавезни да испуне стандарде и спецификују производ, посебно у смислу упозорења на штетност састојака.

Савет за одбрану природних ресурса САД тестирао је 14 различитих брендова уобичајених кућних освеживача. У 12 узорака је установљено да садрже хемикалије познате као фталати (садржи их И ПВЦ пластика) које ометају развој хормона. Неки од тих производа имали су ознаку да су потпуно природни и безбедни за здравље људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи