Позитивна дисциплина - ново родитељство

Како васпитати дете које ће у животу умети да развија здрав осећај самопоштовања? Којим методама унапредити квалитет живота сваког члана породице? На који начин одгајити дете не користећи кажњавање и моћ? На та и многа друга питања одговара “Позитивна дисциплина” – нови систем васпитања деце у модерном свету - пуном непредвидивих искушења.

Васпитавање детета одувек је било једно од најизазовнијих и најтежих улога у животу човека, а неретко ту улогу прате тренуци испуњени бесом, фрустрацијом, па чак и очајем. У данашњем времену постаје још теже јер ауторитет родитеља више није јасно постављен као што је то био случај пре педесет година.

 

Са трона неприкосновеног ауторитета родитељ је пао уз "помоћ" све бржег начина животa, потрошачке опседнутости и других изазова савременог доба. Мајке су, због посвећености каријери и послу, све мање времена са децом, а очеви су добили само улогу "банкомата".

Децом се све чешће и све више баве телевизија и интернет. Када се јаве проблеми они се најчешће решавају старомодним техникама примењивања казне и награде. Многи родитељи се често служе и виком, критиком и изливима беса.

Све то су обрасци које не дозвољава позитивна дисциплина, која се базира на односима међусобног поштовања. Она родитеља учи да поштује дете, а учи га и да то знање пренесе тако да и дете научи да поштује родитеља.

Унапређена комуникација и систем доследности

Позитивна дисциплина даје нам следећа упутства: будите брижни, одлучни и доследни, делајте и не причајте, спроводите речи у дело, казну замените информацијом и приликом да се научи на грешкама, унапређујте комуникацију, научите да са пажњом слушате када вам дете нешто говори, постављајте детету "заинтересована" питања, проширите фонд речи које означавају осећања, имајте разумна очекивања, одржавајте породичне састанке, поставите границе од којих нећете одустати, немојте давати ни прихватати обећања, охрабрујте, а не награђујте, избегавајте етикетерање и не заборавите да свом детету више пута на дан кажете да га волите.

Све те технике родитељи могу лако да савладају у школама родитељства, а такође се много може научити и из књига које се баве том тематиком, а има их и на нашем тржишту.

Нова знања која нуди позитивна дисциплина мењају поглед на родитељство и помажу родитељима да децу лако изведу на прави пут. Она помаже родитељу да спречи лоша понашања детета без казне, да научи дете друштвеним вештинама, да реши свакодневне изазове детета у било ком узрасту, да негује блискост и поштовање. И не само то -  метода помаже родитељу да превазиђе сопствена осећања анксиозности, беспомоћности или неадекватности.

Савладавање техника и усвајање нових знања никако није помодарство, то је потреба у друштву које се развија и мења брзином која се све теже прати. Милиони родитеља данас у свету одгајају децу према наведеним начелима. Указали  су поверење тој методи и захваљујући њеној доследности и здраворазумском приступу подигли су квалитетне људе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи