Боувију паук, Мерјкурију рак, а обад за Бијонсе

Кад је 2009. године један паук назван по Дејвиду Боувију, био је то још један податак о значају британског уметника. Али, пошто је Боуви почетком године напустио ову планету, одједном се и на тог паука, који обитава у Малезији, гледа другим очима. Осим њега, разни други припадници света фауне добили имена по познатим личностима.

Боувију паук, Мерјкурију рак, а обад за Бијонсе Боувију паук, Мерјкурију рак, а обад за Бијонсе

Одлуку да га назове Heteropoda davidbowie донео је Петер Јегер, немачки стручњак за пауке. Имајући на уму да је седамдесетих година прошлог века, у лику Зигија Стардаста, Боуви наступао с пратећим бендом „Пауци с Марса“ и 1972. издао истоимени албум, Боувијев поштовалац, Петер Јегер, новооткривеном длакавом жутом створу наденуо је име по том свестраном уметнику.

Дејвид Боуви није једина светска звезда која је добила част да се по њој назове неки примерак из животињског света. Последњих година, учестали су примери да се нове врсте из царства фауне овенчају славним именом.

На тај начин скреће се пажња светске јавности о значају очувања нарушеног склада у природи и све немилијем уништавања многобројних станишта широм Земље. Иако се сваке године открије, у просеку, између петнаест и двадесет хиљада нових животињских врста, ипак се углавном ради о мањим примерцима.

Међутим, размишљање је таксонома, односно стручњака који се баве изучавањем и класификовањем нових врста, ако се новооткривеној животињи да име по неком познатом, онда ће људи можда с више разумевања сагледати проблеме с којима се суочава једина планета на којој тренутно живимо. Зато Интернационална комисија зоолошке номенклатуре све чешће одобрава имена по прослављеним особама.

И Бијонсе, америчка певачица, глумица, плесачица, имала је част да у свету фауне добије двојника. Ради се о обаду, односно коњској муви, истакнутог доњег дела тела злаћане боје. Иако откривен осамдесетих година прошлог века, овај обад је тек 2011. године проглашен „дивом у свету мува“ и нимало случајно добио име по Бијонсе.

Осим Боувија, у свету паука близнакињу је добила и Анђелина Џоли, америчка глумица, истакнута и у добротворном раду с избеглицама, Нил Јанг, канадски музичар, као и Боно, певач и фронтмен ирске групе "U2".

По Мику Џегеру, певачу једне од наистакнутијих рок група „Ролингстонс“, назван је створ који је живео у Африци пре деветнаест милиона година. Ова изумрла животиња, како стручњаци по фосилним остацима процењују, личила је на мешавину између омањег нилског коња и свиње издужених ногу.

Ова необична бештија добила је име (Jagermareyx naida), што у преводу значи Џегерова водена нимфа. Разлог – откривене кости вилице указују да је ова животиња имала велика уста, слично као и Мик Џегер.

И Џон Ленон, један од четворице славних „Битлса“, има животињског двојника. Једна врста тарантуле, Bumba lennoni, дугачка између три и четири центиметра, откривена у североисточној бразилској области Пара, зове се по несрећно настрадалом музичару.

Остала тројица музичара из легендарне групе, Џорџ Харисон, Ринго Стар и Пол Макартни, такође су добили своје бубе. По Фредију Меркурију, рођеном као Фарук Балсара, названа је врста рака, откривена недалеко од обале Занзибара, града у данашњој Танзанији, у којој је фронтмен групе „Квин“ рођен.

Можда највећи број разнородних врста ипак краси име Френка Запе, легендарног америчког музичара. Наиме, Запа не само да је овековечен као паук, он је и врста медузе, риба из Нове Гвинеје, као и рак.

Један од таксонома, који је решио да новој врсти животиње да име Запа, овако је образложио одлуку: „Волим његову музику, поштујем његове политичке и моралне принципе, а 'запа' тако добро звучи као део бинарне номенклатуре“.

Подсећања ради, бинарна номенклатура начин је латинског именовања врста у биологији, састављеног из две речи, од које је прва име рода, а друга епитет врсте.

А Мадона, као микроскопски организам, чије је станиште у води, може да опстане сто двадесет година без хране, на изузетно високим температурама. Лејди Гага појавила се прерушена у инсекта и пре него што је добила свог инсекта. Бил Гејтс, оснивач „Мајкрософта“, има крилатог близанца.

Британски глумац Џон Клис, један од Монтипајтоноваца, има брата међу лемурима. Једна врста лемура, који иначе углавном живе на Мадагаскару, зове се Клисијев вунасти лемур (Avaxi cleesei).

Тај лемур, баш као и Клис, у лику представника Министарства уврнутог ходања, необично се креће. Није баш Клис случајно добио ту част, истакао се као борац за очување ових јединствених животиња.

На листи животиња које су позајмиле имена од славних су и Џим Морисон као изумрли гуштер, Шакира као оса, Елтон Џон као рак, Арнолд Шварценегер у лику инсекта из породице Carabidae.

Међутим, осим савремених уметника, у животиње су се прерушили, између осталих, великани попут Вилијама Шекспира, Јохана Волфганга фон Гетеа, Конфучија. Списак је заиста дугачак. Слична прича је у свету биљака, и флора се кити славним именима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи