Школа за све ђаке

Осим породице, школа представља најважније социјално окружење у коме одрастају сва деца најразличитих потреба, међу којима су деца са сметњама у развоју. За наставнике је посебан изазов како да изађу у сусрет ученицима који имају потешкоће у развоју, учењу и понашању, јер такви ученици захтевају посебне видове подршке.

У нашој земљи је инклузивно образовање званично уведено 2009. године. Усвајањем посебне регулативе, отворена су врата свих школа за ученике са сметњама у развоју.

Неке земље већ деценијама негују отвореност школа према свим ђацима. Осим типичних школа, у већини земаља постоје и мале школе које су, пре свега, намењене ученицима са сметњама у развоју.

У неким земљама је присутна пракса образовања хетерогених група ученика у знатно мањим одељењима – до 15 ученика, уз два учитеља, од којих један користи знаковни језик или влада посебним методама у раду, као што су Хрватска и Италија.

С друге стране, постоје земље које су развиле кластерски однос између основне и мале школе у којима се ради са ученицима са сметњама у развоју (Финска).

Посебно је занимљиво испитати како се на факултетима будући учитељи и наставници у свету, али и код нас, припремају за изазове инклузивног образовања.

У Финској је јако тешко уписати студије за будуће просветне раднике, па ретко ко успе да упише овај факултет у првом покушају. На 10 места конкурише и до 1000 кандидата, што показује какав је углед просвете и просветних радникау Финској и какав значај Финци придају кадру који ће васпитавати будуће нараштаје – како децу са нормалним, тако и децу са посебним потребама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво