Прича о „чаробној“ белој јели

Бела јела, односно "Аbies аlba" је четинар са конусно-цилиндричном крошњом. Четине су дугачке 20-30 милиметара, пљоснате и широке 2,5-3 милиметра. Оно што је најкарактеристичније на њима су две беле пруге на задњој страни лиске. На тај начин се бела јела разликује од осталих четинара, а нарочито од смрче коју људи најчешће мешају са јелом.

Како у мешовитој шуми разликовати јелу од других четинара? Погледаћемо у врхове крошње и видети да ли су шишарице усправно постављене или не. Ако су усправно постављене, онда са сигурношћу можемо тврдити да је то јела, објашњава Славољуб Тасић из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“.

Јела је четинар који расте на вишим надморским висинама, не испод 800 метара а најчешће на 1000-1500 метара надморске висине и најприсутнија је на простору централне и јужне Европе.

Чаробна моћ јеле

За ово лепо и дуговечно дрво везана су бројна народна веровања. Јела је симпатетично дрво, а то значи да има чаробне моћи. Верује се да јела самим својим присуством може да излечи.

Јела се повезује са женским принципом и вероватно је то разлог што се верује да се у крошњи овог дрвета крију шумске виле.

Славољуб Тасић из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ каже да су све то разлози због којих је у народу утемељено веровање да ће јела и препарати од јеле више помоћи жени него мушкарцу. У народним причама и песмама бор се везује за мушкарца или младића, а јела за жену, односно девојку.

Лековита својства јеле

Историја бележи да се у периодима несрећа, глади и ратова јела користила за израду препарата, чајева, мелема и етарских уља којима су се људи лечили. Правио се чај од младих јелових иглица да би се спречио настанак скорбута, односно обољења које настаје услед недостатка витамина Ц. Чај се користио и у лечењу болести горњих дисајних путева.

Данас се јела највише користи за израду етарских уља. Различити делови јеле садрже етарско уље па се разликују етарско уље које се добија из иглица, етарско уље које се добија од коре јеле и уље које се добија од шишарица.

Етарско уље јеле се користи у различитим фармацеутским и козметичким производима. Најчешће се користи у препаратима за спољашњу употребу јер надражује површински слој коже. Састојак је препарата за лечење реуме и промрзлости, као и неких препарата за инхалацију који служе за лечење упале синуса и горњих дисајних путева.

Због свог благог, биорелаксантног дејства користи се у купкама за опуштање мишића. Уз две-три капи етарског уља јеле осећаћемо се као препорођени и психички и физички- закључује Славољуб Тасић из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара