Нови уређај за праћење здравственог стања

Да ли праћење здравственог стања може бити лако као ношење привремене тетоваже? Научник за изучавање материјала, Џон Роџерс, мисли да може. Недавно се појавио нови електронски уређај који прати телесну температуру, анализира хемикалије у капи зноја и онда шаље податке, бежичним сигналом, на апликацију паметног телефона. И све то у пакету величине неколико поштанских маркица.

Овакав уређај може да помогне спортистима и одмах да процени њихов ниво хидратације, али и нуди научницима једноставан и неинвазиван начин за прикупљање података за медицинске студије. „Истраживачи су и раније правили сензоре зноја, али нови уређај само представља нови ниво софистицираности“, каже Џон Роџерс, научник.

Роџерсова лабораторија на Универзитету „Илиној“, само је једна од многих која прави овакве електронске уређаје. Већина електронских апарата изгледају као кутије којима мора пажљиво да се рукује, али изуми из Роџерсове лабораторије су више као налепница високе технологије.

Ови лепљиви фластери састоје се од минијатурних жица и могу да стоје на кожи недељама и мере велики број параметара. Роџерс жели да његови сензори више подсећају на делове живих организама, а мање на традиционални рачунар.

Поред сензора за кожу који су у стању да мере температуру, укоченост коже, хидратацију и друге параметре, Роџерс и његов тим сада стварају уређаје налик кожи, који служе за испитивање течности као што су зној или крв за медицинске потребе. Такође су дизајнирали еластичне уређаје који се растварају током времена.

Средином јануара показали су уређај који мери притисак и температуру унутар људског мозга за људе који су претрпели повреду мозга. Након што обави свој посао, сензор се раствара у цереброспиналној течности.

Лекари могу користити и друге, сличне уређаје унутар тела да прате колико трансплантирани орган одговара новом домаћину. Научници који изучавају животну средину могу да их користе за праћење промена у осетљивом екосистему.

Роџерс и његов тим су развили носиве уређаје и за тврде подлоге, као што су нокти или зуби. Ове направице могу да прикупљају податке, али и да шаљу и примају бежичне сигнале, слично мобилним телефонима. Као што неки паметни телефони могу да се користе као кредитне картице за плаћање, једног дана, уместо да користите картицу или готовину, можда будете плаћали користећи мали чип постављен на зубима. Нема више картица, једино што вам треба је осмех.

Роџерс каже да су научници у његовој лабораторији људи жељни да користе науку за решавање проблема и да мисли да је важно да се овакве ствари пренесу у стварни свет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво