Немци претворили водоник у плазму, нуклеарна фузија све ближе

Немачки научници извели су експеримент за који се надају да ће довести до напретка у потрази за нуклеарном фузијом, процесом за добијање нуклеарне енергије који се сматра чистијим и безбеднијим од процеса нуклеарне фисије, који се користи у постојећим нуклеарним електранама.

Немци претворили водоник у плазму, нуклеарна фузија све ближе Немци претворили водоник у плазму, нуклеарна фузија све ближе

После девет година рада и тестирања, научници Института за физику плазме „Макс Планк“ у Грајфсвалду убацили су малу количину водоника у уређај у облику крофне, где је загрејан у супер-врући гас - плазму.

У том облику водоник је трајао само делић секунде пре него што се охладио, али је то било довољно да научници прогласе успех.

„Све је данас ишло добро“, рекао је научник Роберт Волф.

Експеримент у Грајфсвалду је део настојања широм света да се енергија добија нуклеарном фузијом, процесом у ком се атоми спајају на екстремно високим температурама, при чему се ослобађају велике количине енергије.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која има докторат из физике, лично је притиснула тастер за покретање данашњег експеримента.

„Као индустријска држава желимо да покажемо да је могуће пруступачно, безбедно, поуздано и одрживо снабдевање енергијом, без губитка наше економске конкурентности“, рекла је Меркелова.

Научници наводе да ће бити потребно још неколико деценија док технологија за добијање енергије нуклеарном фузијом не постане доступна, али да ће, када се то догоди, тако добијена енергија потпуно потиснути фосилна горива и конвенционалне реакторе за нуклеарну фисију.

Тим у Грајфсвалду, лучком граду на Балтичком мору, користи уређај стелатор „W7-X“, вредан 400 милиона евра, како би се плазма што дуже одржала.

Научник Дејвид Андерсон са Универзитета у Висконсину, који не учествује у пројекту, рекао је да резултати експеримента у Грајфсвалду засад обећавају.

„Импресивни резултати добијени на покретању машине су изузетни“, рекао је Андерсон.

Пројекат у Грајфсвалду коштао је преко милијарду евра током претходних 20 година.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи