WWF: Изгубљено 70 одсто слатководних врста

Фонд за природу покренуо је поводом Светског дана влажних станишта 2. фебруара, кампању „Наше реке, наше благо!“, којом жели да упозори на угроженост слатководних ресурса у Србији и региону.

WWF: Изгубљено 70 одсто слатководних врста WWF: Изгубљено 70 одсто слатководних врста

Акција Светског фонда за природу (World Wildlife Fund – WWF) трајаће до 22. марта, а треба да приближи људима значај очувања природних река и влажних станишта, упозна их са њиховим добробитима и истакне претње које угрожавају воде.

Према последњем WWF-овом Извештају о живој планети, слатководне врсте су под највећим притиском и њихов број се у последњих 50 година смањио за више од 70 одсто, наводи се у саопштењу.

„Инфраструктурном регулацијом речних токова не угрожавамо само опстанак бројних животињских и биљних врста, него и еколошке услуге које су значајне за људе и друштво. Поред богатог биодиверзитета, влажна станишта ублажавају ефекте климатских промена и штите милионе људи широм света од поплава. Она такође пречишћавају нашу воду, обезбеђују храну, дрво и биомасу, као и рекреацију и радна места“, пише у саопштењу.

WWF је навео да регион обилује свим типовима река, језера и мочвара и може да се похвали са неколико изузетних природних вредности, међу којима су највеће повремено језеро и клисура у Европи - Церкнишко језеро у Словенији и Ђердапска клисура у Србији, други кањон по дубини на свету на реци Тари у Црној Гори, као и друго језеро по дубини у Европи - Охридско језеро у Македонији.

Овај регион има и највећу мрежу подземних река и језера у Европи, а веома је богат и ендемским врстама риба, пећинске фауне и бескичмењака, подсећа се у саопштењу.

„Мочваре, реке и језера у региону представљају дом за преко 250 врста риба и више од 70 врста водоземаца, од којих је много ендемских врста. Мочварна станишта су међу најпродуктивнијим, а иако покривају само три одсто површине копна, похрањују двоструко више угљеника него све светске шуме заједно“, додаје се у саопштењу.

У нашем региону највише их угрожавају регулације за наводњавање, те бројни, лоше испланирани хидроенергетски пројекти, рекла је координаторка програма за слатководне системе у WWF Петра Ремета.

Завод за заштиту привреде саопштио је да ће поводом Светског дана влажних подручја, који се обележава сваке године у свету од 2. фебруара до 4. марта, у Србији 5. фебруара у Кладову бити организован скуп „Влажна станишта за нашу будућност“ и програми посматрања птица на Међународно значајном подручју за птице (ИБА) „Мала Врбица“.

На том скупу ће бити презентована номинација подручја „Ђердап“ за упис на Листу међународно значајних влажних подручја (Унеско/Рамсар листа), као и природне вредности у окружењу које га сврставају међу међународно значајна подручја за птице и центре европског биодиверзитета, и то на примеру локалитета Мала Врбица и Кладовска пешчара.

У саопштењу се подсећа да Србија, као потписница Светске конвенције о заштити влажних подручја (Рамсарска конвенција), већ више од 15 година спроводи акције поводом Светског дана влажних подручја како би се указало на осетљивост, значај и потребу заштите овог националног ресурса, и улогу свих заинтересованих страна у њиховом управљању и развоју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи