Паметна одећа у паметним градовима

Захваљујући новим открићима у различитим научним областима, квалитет нашег живота се непрестано унапређује. Ове промене утичу и на развој модне и грађевинске индустрије. Како изгледа носити паметну одећу у паметним градовима и шта нам доноси будућност када је реч о овој теми?

Развој технологије утиче на бројне области нашег живота и зато многе ствари обављамо брже и једноставније. У свету моде и архитектуре, поједине иновације су већ доступне и увелико се примењују, док друге с нестрпљењем очекујемо.

На Уметничком колеџу Мерилендског института, дизајнери већ праве одећу која би требало да утиче на смањење нивоа стреса захваљујући специјалним сензорима који се уграђују у материјал, одевне комаде који мењају боју у зависности од нашег расположења, гардеробу са светлећим диодама или ону која емитује музику преко проводљивих влакана.

„Tри-де (3D) штампа нам је омогућила да креирамо и израдимо одређене одевне комаде који се у потпуности прилагођавају силуети и специфичностима људског тела, али и атрактивне облике и форме које су веома важне за модну индустрију. Оно што нас у будућности свакако очекује а што је тренутно у фази развоја јесте четири-де (4D) штампа. Четири-де штампа је заправо три-де штампа која поседује и четврту димензију, димензију која представља време. То значи да како нам је три-де штампа омогућила да контролишемо облик материјала, четири-де штампа ће нам омогућити да контролишемо особине материјала“ каже Милош Миливојевић, архитекта који се бави и модним дизајном.

„Створићемо материјале који ће у зависности од промене влажности ваздуха и температуре мењати своју текстуру, односно густину ткања како би ваздух што боље циркулисао кроз њих, што ће омогућити нашој кожи да дише. Направићемо и савремене материјале за обућу који би омогућили да се она адаптира на различите временске услове, а самим тим и да се онемогући клизање.“

Осим иновација у свету моде, бројне промене нас очекују и када говоримо о архитектури и градовима будућности. Паметне зграде свакодневно добијају нове функције - почевши од фрижидера који сам наручује намирнице које фале преко интернета, преко робота који нам свакодневно поспремају стан, или рецимо воде за кафу или чај која се загрева непосредно пре него што се пробудимо. Све то звучи веома занимљиво.

Међутим, шта је то што чини да један овакав објекат није обична грађевина већ модерно чудо које користи све предности савремене технологије?

„Све те функције су само почетак и назнаке онога што нас очекује у будућности. Кад говоримо о архитектури, надам се да ћемо са развојем технологије и усавршавањем комуникације имати могућности да пројектујемо зграде које се прилагођавају људима и њиховим потребама, а са друге стране и окружењу. Неке зграде ће саме моћи да неутралишу сеизмичка померања, односно земљотресе. Притом верујем да ћемо градити објекте који ће се извијати под ударом ветра, зграде које ће моћи целом својом површином да користе одрживе изворе енергије. Замислите да створимо соларни малтер или малтер који у себи садржи технологију соларних пуњача - на тај начин цео омотач зграде, односно фасаду можемо да користимо за прикупљање соларне енергије“, тврди архитекта Милош Миливојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво