Нови снимци Плутоновог леденог срца

Површину планате Плутон прекрива много више леда него што су научници првобитно мислили, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на америчку агенцију за истраживање свемира.

Патуљаста планета прекривена је великом количином леда, што се сада може видети на новој Насиној мапи направљеној на основу најновијих података са сонде „Нови хоризонти“.

Та мапа прецизнија је од старе верзије направљене коришћењем података са „историјског лета“ из 2015. године. Претходна мапа имала је ману пошто су површине са залеђеном водом биле маскиране залеђеним метаном, тако да је приказивала једино површине с великом количином леда.

Научници су у прикупљану података представљених на новој мапи користили нове методе, које су подразумевале спајање две врсте инфрацрвених фотографија насталих снимањем специјалним инструментима, са удаљености од нешто више од 100.000 километара.

То је омогућило научницима да направе разлику између слика залеђених површина коју стварају азот и метан и да истакну залеђену воду.

Иако је познато да је Плутон ледено краљевство и да су на патуљастој планети уочена два ледена вулкана (криовулкани), научници из НАСА сматрају да је ово значајно откриће.

Према новој мапи, мање количине залеђене воде пронађене су и на Спутњик Плануму на западном делу Плутона.

Сонда „Нови хоризонти“ је после пролакса поред Плутона у јулу кренула у нову мисију милионима километара с друге стране патуљасте планете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво