Каталог српских рукописа у чешким збиркама

У Народном музеју у Прагу чува се збирка Павела Јозефа Шафарика у којој се налазе вредне српске књиге.

Под окриљем српских средњовековних владара и током каснијих периода наше историје нараштаји монаха и ђака темељили су задужбину историјског писаног памћења српског народа.

Стицајем разнородних околности многе рукописне књиге расуте су по свету у иностраним библиотекама и збиркама, далеко од очију јавности. Готово два века напори које улажу истраживачи и заљубљеници у словенску културу доприносе бољем сагледавању српске писане баштине.

Пројекат који је покренут 2008. године у оквиру Библиотеке Српске патријаршије окупио је научнике са Београдског универзитета и Народне библиотеке Србије. Професори са Београдског универзитета Зоран Ракић, Ирена Шпадијер и Зоран Ранковић, археограф Народне бибилиотеке Србије Владан Тријић и управник Библиотеке Српске патријаршије Зоран Недељковић, вршили су истраживања у Националној библиотеци у Клементинуму и Народном музеју у Прагу.

Публикован „Каталог српских рукописа у ческим збиркама" у коме су описана дела од 13. до 18. века из Збирке Павела Јозефа Шафарика, представља резултат првих истраживања обављених током 2010. године у Прагу као подухват од прворазредног националног значаја.

Истраживања ове научне комисије до сада су вршена у Прагу, Словачкој, Мађарској и Аустрији.

Пројекат „Истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним збиркама, музејима и библиотекама" представљен је детаљно у оквиру серије „Старо српско писано наслеђе" Образовно-научног програма РТС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво