Физичка активност је обавезна, али уз опрез!

Инвазивно мерење артеријског притиска први пут је, у научне сврхе, рађено на здравом добровољцу.

Јединствени експеримент о промени крвног притиска приликом физичке активности урађен је у сарадњи Војне академије и Војномедицинске академије, и то ексклузивно пред камерама РТС-а.

Ексклузивно - инвазивно, мерење артеријског притиска први пут је, у научне сврхе, рађено на здравом добровољцу. Ради се о директној методи мерења притиска која даје прецизан увид у тренутне и брзе промене притиска током одређених активности. Доказано је – у статичком положају који је карактеристичан за спуст у скијању - горњи притисак достиже врло брзо вредност од 220.

Али, постављало се питање да ли ће овом методом успети да ураде континуирани мониторинг притиска на добровољцу у покрету. Уколико се поједине добијене вредности притиска доводе у питање због специјалних услова извођења експеримента, скок притиска приликом статичких вежби је потпуно прецизан као и мера за колико притисак расте код свих активности.

Борис Главач, професор физичке културе на Војној академији, руководилац Лабораторије за функционална и морфолошка истраживања ВА, добровољно је, са специјалном иглом пласираном у артерију, повезан на апарате, радио бројне вежбе и омогућио научно потврђен преглед скокова притиска током различитих активности.

Експеримент је омогућио прецизан увид у тренутне и брзе промене притиска током одређених активности. Урађене вежбе и положаји тела имају сличне механизме и у свакодневном животу. Усисавање је налик на цикличне вежбе. Качење завеса, мењање сијалица, рад на висини са контракцијом свих мишића - само су неки од примера који личе на статичке вежбе које нагло подижу притисак.

Проф. др Соња Радаковић, начелник Сектора превентивне медицине ВМА објаснила је да је кретање, повећање крвног притиска очекиван одговор организма за повећаном испоруком крви у активне мишиће али да је овај екперимент значајан јер је доказао да је овакво испитивање могуће и пружио прецизан увид у тренутно кретање притиска током физичке активности. И тако је још једном је потврђено да цикличне вежбе највише погодују организму.

Представљајући нове научне доказе, преносимо поруку да је активност обавезна - али и да је обавезан опрез током активности.

Директна инвазивна метода се иначе користи за континуирани мониторинг крвог притиска у току великих операција или код тешких, лежећих пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво