Емпатија се може научити

Истраживачи Универзитета у Цириху открили су да се позитивно искуство са странцима доживљава као део процеса учења током којег се развија емпатија. Потребно је богато позитивно искуство да би ефекат био уочљив односно да би се развио значајан интензитет саосећања.

Емпатија се може научити Емпатија се може научити

Овај студијски налаз је веома важан јер је управо недостатак емпатије окидач бројних конфликата међу људима различитих националности и култура. Мирна коегзистенција различитости је циљ који се може досегнути управо развојем позитивног искуства и емпатије.

Аутори студије спроведене на Универзитету у Цириху су трагали за одговорима на питања да ли се емпатија може научити и како позитивна искуства с различитим људима утичу на емпатички мождани одговор.

Психолог и неуролог Грит Хајн је окупио тим стручњака да би током заједничког истраживања измерили мождане активности код испитаника са позитивним искуствима у контакту с различитим групама људи. Испитаницима је речено да током тестирања могу повремено очекивати болне шокове на рукама. Открили су да чланови њихове групе али и непознати људи или странци, могу дати свој новац да би их поштедели доживљаја таквог бола. Посматране су и бележене њихове мождане активности пре и после таквих искустава.

На самом почетку ове студије, бол који осећа странац односно припадник друге групе, изазивао је слабу мождану активност код субјекта. Значајан пораст интензитета можданог одговора у виду емпатије забележен је када је порастао број позитивних искустава са припадницима других, страних група.

Резултат студије показује да што је позитивно искуство чешће и богатије, то је већи пораст неуралне емпатије. Повећан емпатички одговор мозга према припадницима других група, непознатим људима или странцима, резултат је неуролошких сигнала насталих током процеса учења кроз добро искуство са странцима.

„Ови резултати су нам такође открили да позитивно искуство са странцима има тенденцију трансфера и шири емпатију и на све друге припаднике група странаца“, објаснио је психолог и неуролог Грит Хајн.

Генерализација добрих искустава која резултирају емпатијом је од пресудне важности за развој толеранције и културе која негује богатство различитости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара