Одговори лекара, 13. фебруар 2016.

Ни ове суботе по савет лекара не морате да изађете из куће. Довољно је само да пошаљете питање на нашу адресу. Овог викенда са нама су били лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: На десном капку са доње стране (до носа) имам благо задебљање, које је остало после мање упалне промене (чмичка), од пре месец дана. Упала ми је третирана „енбецином“ и трајала је око 15 дана. Настављено је третирање до прекључе. Сада ме то мало иритира када трепћем. Не пушим, не конзумирам алкохол нити било какве опијате. Како да то лечим?

Одговор: Саветујемо Вам тоалету рубова капака разблаженим 25-одстотним раствором пе-ха неутралног шампона три до четири пута дневно у наредних десетак дана (умивање „на затворене очи“) уз прекид терапије „енбецин“ машћу. Уколико тегобе буду присутне и након горе наведеног третмана саветујемо вам преглед код офтамолога ВМА. (доктор Далибор Стевановић, Клиника за очне болести ВМА) 

Питање: Како је боље престати са употребом цигарета, одједном или постепено? И која је природна намирница најадекватнија замена за никотин? (М.Н.) 

Одговор: Као и све психоактивне супстанце, тако и никотин, односно пушење захтева постепено смањивање, да би се избегли апстиненцијални симптоми, који су иначе код употребе цигарета веома благи. Ако имате још нека питања и дилеме, неопходно је да се изврши психијатријски преглед, који можете обавити у ВМА, било са регуларним упутом, било на лични захтев. 

Сви српски или страни држављани могу да користе услуге прегледа и лечења на ВМА на лични захтев и у том случају сами сносе трошкове. Лечење се одбија преко Специјалистичке поликлинике, од понедељка до четвртка, у времену од 15.30 до 19.30 часова уз обавезно претходно заказивање. (доктор Мирко Долић, начелник Клинике за психијатрију ВМА)

Бројеви телефона за заказивање прегледа и додатне информације:  

011/2662-717
011/3608-498
011/3609-398
011/3609-399

Питање: Супруг (73) је имао плурални излив и урађена му је пункција и јуче је оперисан. Наводно му је установљен карцином плеуре. Какво је лечење могуће? (М.К.) 

Одговор: Карцином плеуре може бии примарни, односно да представља тумор који је потекао од плућне марамице, а може бити и метастаза неког карцинома ван грудног коша. У случају да је тумор примарни, на располагању је хируршко лечење у ређим случајевима, а чешће само хемотерапија.

У случају да је тумор метастатског карактера, најчешће се спроводи лечење примарног тумора у склопу кога долази до повољних ефеката и на метастазама по плеури. У оба случаја лечење се завршава плеуродезом, односно изазивањем слепљивања листова плућне марамице и циљу спречавања поновног накупљања течности унутар плеуралног простора. (пуковник доцент доктор Владо Цвијановић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво