Читај ми!

Одговори лекара, 17. октобар 2015.

И ове суботе, из наше онлајн болнице стижу одговори лекара. Ове недеље помажу нам стручњаци Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: У зачараном сам кругу. Држим дијету, па једем и све тако. Не знам више шта да радим, а добила сам на килажи? (П.М)

Одговор: Уоброчите се и бавите се неком физичком активношћу. На шта мислимо када кажемо да се уоброчите? То значи: не прескачите оброке и једите шест пута у току дана (не увек у истим количинама). Обавезни су: доручак, ручак, ужине и смањена вечера. Једите разноврсно и будите умерени. Физичка активност је неопходна, макар брза шетња. (Др Снежана Јовићић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имам хиатус хернију. Шта да радим, да ли да је оперишем? (И.Ц)

Одговор: Постоји неколико типова херније и у зависности од изражености симптома спроводи се и одговарајућа терапија. Уколико су присутни симптоми и удружен ГЕРБ (горушица, мучнина и успорено пражњење једњака и желуца) саветује се промена животних навика. Подигните узглавље кревета и узимајте честе и мале оброке, а избегавајте вечерње оброке и заузимање лежећег положаја након оброка. Саветује се избегавање: зачињене хране, конзумирање кафе, алкохола и престанак пушења. Од медикамената се препоручују: антациди (мешавине алуминијум- или магнезијум-хидроксида), прокинетици (метоклопирамид или мотилиум) и ИПП (омепразол, пантопразол, есомепразол). Хируршко лечење се примењује код великих клизајућих хернија хијатуса са пратећим кардио-респираторним компликацијама, као и уколико дође до укљештења или крварења. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Када Вам лекар каже да урадите основну лабораторију, шта то подразумева? Знам шта је,али се плашим да нешто не пропустим. (Ј.П)

Одговор: Најбоље је да се обратите Вашем изабраном лекару, који ће у односу на године и здравствено стање препоручити анализе. Иначе, основну лабораторију углавном представља комплетна: крвна слика, леукоцитарна формула, глукоза, уреа, креатинин, АСТ, АЛТ, холестерол, триглицериди и седиментација. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво