Читај ми!

Одговори лекара, 3. октобар 2015.

И ове суботе, из наше онлајн болнице стижу одговори лекара. Ове недеље помажу нам стручњаци Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Моје име је М. А. Јављам се из Требиња у име своје мајке. Задњих пола године има повишен ЦЕА тумор маркер. Креће се 14, 12, 16, 14. То је мерено у претходних пола године и да нагласим у различитим медицинским установама. Радила је рендген плућа два пута и нису утврђене неке промене, бронхоскопија је добра, сви тумор маркери, ЦРП, мамографија. Дигиталну мамографију је радила у Београду и то је било добро. Била је пушач читав живот и престала је са цигаретама у задње време. Интересује ме Ваше мишљење и неки савет шта даље радити и шта би могао бити узрок повишеног ЦЕА тумор маркера? (М.А)

Одговор: Карциноембрионални антиген (ЦЕА) је општи туморски маркер који може бити повишен, а најчешће код: малигних болести гастроинтестиналног тракта, карцинома дојке, малигних болести плућа као и муцинозног тумора јајника када су повишене и вредности ЦА 19-9. Од немалигних болести пролазно повишење ЦЕА може се наћи код: алкохолне цирозе јетре, хепатитиса, улцерозног колитиса, полипа ректума. Такође, вредност овог маркера расте са годинама, а може бити повишена и у крви пушача. Нормалне вредности код здравих особа су у опсегу 0-3,4 нг/мл.

Према подацима које сте нам доставили, Ваша мајка је дугогодишњи пушач, а повишене вредности ЦЕА се прате уназад шест месеци и регистоване су и петоструко више вредности. Немамо податке о субјективном тегобама пацијенткиње. Спроденим испитивањима није доказано постојање: малигне болести дојке, јетре и панкреаса. Саветујемо да претраге допуните скенером грудног коша и ендоскопским прегледом дебелог црева у консултацији са гастроентерологом. (ВМА)
 
Питање: Око једног мањег младежа појавио ми се бели круг. То ми се већ појављује две године током лета, али спонтано нестаје. И овог лета, кад сам била изложена јачем сунцу тај бели круг се појавио око њега и понекад тај круг порози. То стоји већ два месеца, ништа се не мења. У оквиру младежа постоји и тамнији део. Питам за савет, шта би то могло бити, да ли је опасно и да ли би требало тај младеж да се отклони. (Б.В)

Одговор: На питање које сте поставили, одговор можете добити тек након прегледа. Уколико се одлучите за преглед код дерматолога ВМА, потребно је да закажете преглед на телефон: 011/3608498 или 011/3609398, сваког радног дана до 15.30 часова, уз упут за специјалистички преглед издат од стране изабраног лекара. Уколико сте осигураник ван територије Београда, упут мора бити оверен од стране надлежног Фонда осигурања. (ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво