Одговори лекара, 19. септембар 2015.

Боле Вас: леђа, ноге, руке. Имате проблем са: срцем, плућима, органима за варење. Брине Вас здравствено стање родитеља или деце. За савет питајте лекаре РТС-ове онлајн болнице. Сваке суботе на Ваша питања одговарају доктори најеминентнијих здравствених установа у Србији. Овог викенда су нам помагали лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Посљедњих пет-шест дана осјећам некаква пецкања по кожи, као да ме „благо“ убада на хиљаде игала и то углавном по грудима, рукама и леђима. То се дешава чим се мало загријем и кренем са неком физичком активношћу. Интересује ме да ли је то можда нека алергија или последица стреса, јер преко четири године се бавим поприлично стресним послом? Бавим се и рекреативно и спортом: трчање, пливање, фудбал. До сада нисам имао идентичних ситуација. Имам 25 година, 182 сантиметра сам висок и имам око 78 килограма. (М.М)

Одговор: Највероватније се ради о холинергијској уртикарији. Потребно је да се јавите на преглед код надлежног дерматолога. Ако се одлучите се за преглед у ВМА, потребно је да закажете преглед на телефоне 011/3608-498 или 011/3609-398, сваког радног дана до 15.30 часова, уз упут за специјалистички преглед издат од стране изабраног лекара или на исте бројеве телефона, од понедељка до четвртка, од 15.30 до 19 часова, уз плаћање прегледа. (Пук. проф. др сц. мед. Радош Зечевић, ВМА)

Питање: Да ли је операција гинекомастије бесплатна и, ако јесте, у којим то београдским установама? Представља ми огроман проблем и огроман терет, годинама већ избегавам уске мајице, базене, мора и слично како не бих морао да се скидам.

Одговор: У ВМА на операцију гинекомастије могу да дођу са упутом од стране изабраног лекара војни и цивилни осигураници. Упут мора да буде оверени од стране надлежног фонда РЗЗО, уколико је пребивалиште ван Београда. Потребно је најпре да се дође на преглед код ендокринолога и хирурга пластичара. Уколико постоји индикација за операцију, у склопу преоперативне припреме потребно је да се ураде лабораторијске и дијагностичке процедуре, као и интернистички преопеативни закључак. (Потпуковник асистент мр сц. мед. др Саша Милићевић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 04. окт 2015, 07:38) - dzons [нерегистровани]

peckanje

ovo peckanje sam u tvojim godinama imao ja. iz hladnog u toplo kada udjem ili kad bih potrcao. nisam mogao da igram ni fudbal rekreativno. tada sam bio pod velikim stresom i pomalo pio bromazepam. proslo je samo od sebe kada sam otisao na odsluzenje vojnog roka i zaboravio na sve probleme, tj ostavio ih iza sebe. sada imam 35 i lecim se od bipolarnog poremecaja i depresije, posle prozivljene dve akutne psihoze. toliko se to tada gomilalo da sam posle 10 godina doziveo kolaps. ali to peckanje je trajalo oko godinu dana. uzmi za ozbiljno i konsultuj se na vise strana.