Читај ми!

Одговори лекара, 5. септембар 2015.

Субота је дан за савете лекара. Са нама су и ове недеље лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Већ два месеца (на сваких 15 дана) на подлактици десне руке (горња страна) појави ми се плик. Он је величине 4-6 мм и пун је крви. Сам се отвори и тада алкохолом обришем крв. Након тога скида се и кожа од плика, која личи на опекотину од цигарете. Раница се осуши и у наредних неколико дана нестаје. Нема никаквих ожиљака, ни свраба, ни бола. Шта да радим, којем лекару да се јавим? Шта ми саветујете? (С.П)

Питање: Како лечити псоријазу? Имам је већ пет година и одлазим у Кожну клинику. Добијам крему „кортизон“, али ми она не помаже. Шта да радим? (М.Н)

Одговор на два претходна питања:  Потребно је да се јавите на преглед  код дерматовенеролога. Уколико се одлучите за ВМА, потребно је да преглед закажете у Кабинету за кожне и полне болести ВМА на телефоне: 011/3608-498 или 011/3609-398, сваког радног дана до пола четири, уз упут за специјалистички преглед који мора бити оверен од надлежног фонда осигурања. Преглед можете заказати на исте бројеве телефона, од понедељка до четвртка, од пола четири, али уз плаћање. (Проф. др Радош Зечевић, ВМА)

Питање: Мој син има две године и добио је на поклон патике без анатомског улошка. До сада је увек носио анатомску обућу, а чула сам да она и није тако добра. Да ли да носи патике које је добио на поклон? (П.Ј)

Одговор: При избору дечје обуће, важно је да су прве ципеле високе (изнад скочног зглоба), да је петни део чврст, ђон раван, мекан и еластичан. Било би добро да је обућа израђена од природних материјала и да не буде лепљена. Ципеле могу да имају и анатомски уложак, али то није неопходно и то не значи да дете неће имати равна стопала ако је носило овакву обућу. На појаву равних и спуштених сводова утичу и многи други фактори.

Међутим, пракса је показала да је појава овог и других деформитета (икс-ноге, деформитети кичме) много мања код деце која су до треће године, а многа и до поласка у школу носила обућу са анатомским улошком.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво