Читај ми!

Одговори лекара, 29. август 2015.

И ове суботе, РТС-ова онлајн болница је са Вама. Данас нам помажу лекари Војномедицинске академије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам 20 година и чудан осећај у глави. Није вртоглавица и не знам како тачно да га опишем, али као да имам притисак у глави и пред очима ми је мутно и имам мучнину. Доктор ми је рекао да имам низак притисак, а радио сам анализе крви и имам недостатак витамина Д. Данима се тако осећам и ништа се не мења. Ја сам у иностранству и молим Вас да ми кажете шта да радим? (Д.П)

Одговор: Свакако је потребно да надокнадите витамин Д до оптималних вредности уз надлежност лекара. Што се тиче ваших субјективних тегоба, неопходан је интернистички и неуролошки преглед да би се дефинисала етиологија (узрок) Ваших тегоба (Проф. др Евица Динчић, Клиника за неурологију ВМА)

Питање: Да ли је тачно да је боља заштита коже са кремама са већим заштитним фактором? (Л.М)

Одговор: Сунчање се генерално не саветује. Општа препорука је да се не излажете сунчевим зрацима у периоду од 11 до 17 часова. Време које је потребно да протекне од излагања сунчевим зрацима до појаве црвенила зависи од: типа коже, географске ширине на којој боравимо, употребе одређених лекова. Уколико боравимо на отвореном неопходно је: носити шешир, наочаре за сунце, адекватну одећу, а на изложене делове тела наносити препарате за заштиту од УВ зрачења - против УВА и УВБ спектра (препарати који на кутији има заокружену ознаку УВА).

Препарати с већим заштитним фактором обезбеђују бољу заштиту, тако да се саветује коришћење крема или лосиона с фактором већим од 30 (СПФ>30). Сада постоје препарати за заштиту од УВ зрачења који су намењени за особе са: сувом или масном кожом, за особе које се често и много зноје, за особе с осетљивом кожом, тако да у договору с дерматологом, свака особа може пронаћи одговарајући препарат за заштиту од сунчевог зрачења. Непотребно је прекривати младеже на кожи фластером током боравка на отвореном, јер малигни тумори коже могу настати и на кожи на којој претходно није било других промена. (Доц. др Жељко Мијушковић, Клиника за кожне и полне болест ВМА)

Питање: На свака три месеца вадим крв и радим анализе. Пријатељи ми кажу да је то превише, али ја сам једино тако сигурна да ми је здравље добро. Немам никаве тегобе. Ко је у праву: они или ја? (Ј.Р)

Одговор: Дивно од Вас што водите рачуна о свом здрављу и сваки појединац би требало тако да се понаша. Уколико особа нема здравствене тегобе, као што је у вашем случају, лабораторијске анализе (у обиму крвне слике, прегледа урина и основних биохемијских параметара) уради једном  до два пута годишње из превентивних разлога. Те анализе ће лекару послужити да прати Ваше здравствено стање. Уколико пацијент има здравствене тегобе, тада лекар, по потреби и чешће упућује пацијента у лабораторију и одређује панел анализа које је потребно урадити. (Доц. др Пејовић Пејовић, ВМА)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво